Ціни на LPG на аукціоні відскочили від дна

Ціни на LPG на аукціоні відскочили від дна

21 грудня 2023
0

Після потужного падіння вартість газу на аукціонах внутрішніх виробників почала зростати до рівня імпортного паритету. Так, на аукціонах Української енергетичної біржі 20 грудня середня ціна становила 40 782 грн/т, що на 4 997 грн/т більше, ніж на попередніх торгах.

Українські виробники виставили на торги 6 973 т газу, які було реалізовано у повному обсязі.

Стартова ціна «Укрнафти» - 35 675 грн/т, але протягом торгів середня вартість газу компанії зросла до 40 800 грн/л, а для деяких лотів перевищила 43 000 грн/л. Початкова ціна на ресурс «Укргазвидобування» становила 35 492 грн/л. Протягом торгів газ компанії здорожчав до 39 950 - 41 000 грн/л.

Як розповіли оператори, на аукціоні Полтавської газонафтової компанії 20 грудня ціна на ресурс становила біля 39 000 грн/т при початковій на рівні 35 000 грн/т. А ось на торгах Regal Petroleum 19 грудня, за підрахунками учасників торгів, середня вартість газу становила 37 656 грн/т.

Зі слів трейдерів, вартість на газу внутрішніх виробників хоча й зросла, проте лишається нижчою від рівня імпортного паритету.

«Поки ціни аукціону нижчі від імпорту, будемо купувати тут. Тому поки не імпортуємо», - зазначили в одній із регіональних мереж.

Учасники ринку зазначають нерівномірне наповнення ринку, в результаті чого в одних компаній сформувався надлишок дорогого імпортного газу, тоді як інші вийшли з кризи без залишків. При цьому попит на аукціонах формують як перші, так і другі.

«Зараз на ринку достатньо імпортного ресурсу. Якщо на минулому аукціоні, окрім того, купували продукт, щоб «розбавити» імпортний, то на останньому цей чинник уже не відігравав такої ролі», - прокоментував один зі співрозмовників.

В інших великих паливних компаніях теж зазначили, що купують ресурс на аукціонах, аби «розбавити» економіку імпортних постачань, що лишаються дорогими.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», станом на 20 грудня середня вартість скрапленого газу у гуртовому сегменті становить 42 170 грн/л, що на 2 280 грн/т менше, ніж тижнем раніше. Трейдери вважають, що після сьогоднішнього аукціону середня вартість газу в країні може трохи збільшитися.

«Ті компанії-імпортери, які раніше пропонували газ нижче від собівартості, піднімуть цінник бодай для того, щоб вийти в нуль», - поділився думкою представник однієї з компаній, з яким поспілкувався enkorr.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація