У Нідерландах створили прототип електромобіля, що поглинає вуглекислий газ

У Нідерландах створили прототип електромобіля, що поглинає вуглекислий газ

22 липня 2022
0

Команда з Технічного університету Ейндховена (Нідерланди) побудувала прототип пасажирського електромобіля, який не тільки не завдає істотних збитків навколишньому середовищу, але й захоплює вуглекислий газ з атмосфери безпосередньо в процесі поїздки. Автори розраховують, що машина поглине більше газу, ніж виділилося протягом її життєвого циклу.

Команда Zem (EM-07) створила монококи та панелі кузова з використанням адитивних виробничих технологій, що дозволяють знизити втрати матеріалів при створенні та виділити «настільки мало вуглекислого газу, наскільки це можливо» з використанням вторинно переробленого пластику, залишки якого можна застосовувати в інших проєктах.

Перероблений пластик використовується і в салоні, поряд з екостійкими матеріалами на зразок т.з. «Ананасової шкіри» - альтернативи реальній шкірі, що випускається з целюлозних волокон ананасового листя. Вікна замість скла виконуються з полікарбонату - у команді стверджують, що його використання є менш шкідливим для навколишнього середовища. Модульна інформаційно-розважальна система, модульна електроніка та модульне освітлення можуть за необхідності вилучатися та використовуватись в інших продуктах.

Під час поїздки електромобіль Zem не виділяє вуглекислий газ. Відомо, що в машині встановлені дев'ять тягових акумуляторів ємністю по 2,3 кВт.год, використовується двигун потужністю 22 кВт, а також старий диференціал від Audi з відносно високим передатним числом для збільшення моменту, що крутить. Також відомо, що використовується система рекуперативного гальмування, що дозволяє «вичавити» з акумуляторів трохи більше енергії під час експлуатації. До ряду поверхонь інтегровані сонячні елементи живлення. Крім того, використовується двоспрямована система зарядки та «цифрові дзеркала» для зменшення опору повітря в дорозі.

Видима частина системи очищення виглядає як стандартні грати радіатора. Насправді, через неї відбувається захоплення повітря для його очищення. За даними розробників, кожні 20600 км пробігу на швидкості близько 60 км/год з атмосфери видаляється близько 2 кг вуглекислого газу. Хоча одна машина не вплине практично на атмосферу, при масовому застосуванні технології внесок у декарбонізацію планети може бути цілком реальним.

Фільтр Zem заповнюється під зав'язку після 320 км дороги - такі фільтри можна очищати, використовуючи «зелену» енергетику, а захоплений CO2 зливатиметься в балони на зарядних станціях. Щоправда, поки що невідомо, що далі слід робити з вуглекислим газом, але деякі «зелені» проєкти дозволяють використовувати його в промисловості та навіть для створення екостійкого палива та пластиків.

Поки що проєкт є лише доказом концепції, але в майбутньому планується збільшити очищувальну здатність фільтра. Після закінчення життєвого циклу електромобіля планується використовувати його компоненти настільки ефективно, наскільки це можливо. У серпні учасники команди Zem вирушать у спеціальний тур університетами та компаніями-виробниками США у спробі своїм прикладом змусити їх прийняти виклик і зайнятися розробкою аналогічних рішень.

Джерело: AMPERCAR

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація