У Польщі уперше з квітня дешевшає бензин

У Польщі уперше з квітня дешевшає бензин

16 серпня 2022
0

У Польщі вперше з квітня ціна автомобільного палива почала знижуватись. Ціна бензину «95» опустилася нижче 6 000 злотих за кубометр в оптовій торгівлі, а на АЗС він коштує 6,72-7,03 злотих за літр.

За даними e.petrol.pl, середні ціни на бензин 95 в Польщі були в межах 6,84-7,03 злотих, а бензин 98 коштував 7,69 злотих-7,89 злотих. У Варшаві на більшості АЗС ціни зараз знаходяться в межах 6,72-6,77 злотих у випадку з неетилованим бензином 95. З урахуванням знижки в 30 грошей, яку пропонує, зокрема, компанія Orlen, водії заправлятимуть літр 95 за ціною трохи вище 6,4 злотих.

Утім, навіть після подешевшання, автомобільне паливо у Польщі вартує дорожче, ніж до повномасштабної війни РФ проти України, пише Польське Радіо.

«Тому що ціни на паливо на європейських ринках все ще дорожчі, ніж до війни. Чому це відбувається незважаючи на падіння цін на нафту, з якої виробляють паливо? Працює принцип попиту і пропозиції. З одного боку, на європейському ринку у нас менше нафти з російського напрямку. Крім того, скоротилися переробні потужності НПЗ, що було викликано пандемією коронавірусу. Після закінчення цього періоду деякі з них не повернулися до повномасштабної роботи, а тим часом, після пандемії, ми спостерігали різке зростання попиту на паливо у відповідь на відновлення економіки».

Крім того, у світі зросли ціни на енергоресурси, такі як газ або вугілля, з якого виробляється електроенергія - а це теж впливає на вартість автомобільного палива.

«Це також означає рахунки, які оплачує НПЗ, і, таким чином, собівартість виробництва палива. Адже вони не функціонують у вакуумі. Чим вище ціна на електроенергію, тим дорожче процес виробництва палива».

Джерело: UA.NEWS

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація