У Польщі стрімко дешевшає LPG

У Польщі стрімко дешевшає LPG

06 січня 2024
0

На початку року попит на імпортний скраплений газ в Україні залишається слабким, що продовжує чинити тиск на цінові пропозиції зарубіжних постачальників.

У перший тиждень січня автомобільні партії ПБТ на східних терміналах Польщі з урахуванням вартості транспорту до українсько-польського кордону обвалилися на $62-73/т, до $668-752/т. Утім, фактична вартість на умовах DAP може бути вищою залежно від маршруту, який обирають імпортери. Зменшення попиту в Польщі звужує простір для маневру польським трейдерам, оскільки вони не можуть спрямувати надлишкові обсяги продукту на внутрішній ринок.

«Новий рік, старі проблеми. Кордон досі заблоковано, дорогий газ у портах. російської суміші все ще достатньо, і ціна на неї на внутрішньому ринку зменшується попри підвищення курсу долара», - каже польський трейдер, який продає морський ресурс.

«За моїми даними, «сибур» відправить у Польщу більше продукту у січні», - повідомив інший польський трейдер.

У грудні ЄС впровадив санкції на російський LPG, проте постачання зі сходу зберігаються на високому рівні. На думку учасників ринку, польські компанії перед 19 грудня придбали великі спотові партії продукту, які потраплятимуть в країну у січні. Це призводить до збільшення профіциту на польському ринку.

На внутрішньому ринку Польщі автомобільні партії російського ПБТ здешевшали на 50 зл/т. На сході країни автомобільні партії російського продукту продаються за 2 450-2 500 зл/т ($616-628/т) FCA. Партії низькоякісної суміші можна придбати навіть за 2 350 зл/т ($590/т). Варто зазначити, що для експорту в Україну ціни пропозицій на умовах FCA стартують від €570/т ($621/т), що співставно з цінами на російський ресурс на внутрішньому ринку Польщі. Польські трейдери припускають, що наступного тижня гуртові ціни ще зменшаться через дисбаланс попиту й пропозиції.

На балтійському напрямку автомобільні партії газу з урахуванням вартості транспорту до українського кордону пропонуються за $701-727/т, це на $24-29/т менше порівняно з попереднім тижнем.

Ціни пропозицій залізничних партій газу цього тижня не змінилися й становлять $770-830/т на умовах DAP Ізов/Ягодин. Цього тижня компанії розмитнювали залізничні партії ПБТ за $870-920/т на умовах DAP Ізов і DAP Чієрна-над-Тисою.

«Поточні пропозиції залізничного ресурсу значно вищі за ціни на автомобільні партії. За такими цінами газ можуть придбати хіба що великі мережі», - каже невеликий український імпортер.

Вартість залізничних партій пропану у балтійських портах Польщі цього тижня не змінилася й становить $680-720/т, тоді як в ARA котирування зменшилися на $14/т, до $509/т. З урахуванням транспорту до українського кордону морський газ коштуватиме $790-820/т DAP Ягодин/Ізов. Діапазон цін на залізничні партії ПБТ на білорусько-польському кордоні зменшився на $9/т, до $465-475/т DAP Брест.

На півдні на початку року ціни на скраплений газ також зменшилися, але не так сильно, як на західних базисах. Автомобільні партії ПБТ й пропану з терміналу в Галаці пропонуються за $730-740/т, це на $5-10/т менше порівняно з попереднім тижнем. У Мангалії газ продається за $710-730/т.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація