У Росії можуть різко знизити вимоги до якості бензину через загрозу дефіциту

У Росії можуть різко знизити вимоги до якості бензину через загрозу дефіциту

10 квітня 2024
0

Російська влада готується різко знизити вимоги до якості бензину, щоб уникнути дефіциту після масової зупинки великих нафтопереробних заводів (НПЗ) через удари українських дронів і планові ремонти.

Замість стандарту «Євро-5», який діє у РФ з 2016 року, НПЗ можуть дозволити випускати бензин, який за окремими параметрами відповідає класу «Євро-3», запровадженому ЄС 1999 року, а Росією - 2008-го.

Міненерго країни надіслало відповідні запити нафтозаводам, розповіли Reuters три джерела в галузі. Зі слів одного з них, питання порушили ще в березні, коли через нальоти БпЛА стали установки з переробки нафти на ніжегородському НПЗ «Лукойлу» й трьох великих НПЗ «Роснєфті». Ситуація посилилася у квітні, коли через паводок оголосив форс-мажор орський НПЗ компанії «Фортеінвест».

Мета зниження вимог - «створити напрацювання для додаткового випуску бензину», каже джерело Reuters. Зі слів іншого співрозмовника агентства, НПЗ можуть дозволити підняти частку ароматичних сполук у бензині з 35% до 42%, частку етилового спирту – з 5% до 10%.

Крім того, розглядається можливість додавати до бензину монометиланілін (ММА) - токсичну добавку, заборонену в ЄС.

За оцінкою джерел Reuters, ослаблення вимог до рівня ароматики в бензині може одразу забезпечити приріст випуску до 5%, дозвіл ММА дасть змогу отримати додатково також близько 5%. Таким чином, НПЗ матимуть змогу наростити випуск на 10%, або 300-350 тис. тонн на місяць.

Ще більше бензину можна було б виробляти, якщо міненерго РФ зменшить вимоги до вмісту сірки, каже співрозмовник Reuters. У рамках стандарту «Євро-5» її має бути не більше 10 частин на мільйон (10 ppm), а «Євро-3» допускає 150 ppm.

«Бензину набагато більше можна було б запропонувати, - пояснює джерело агентства. - Тільки потім назад до 10 ppm місткості доведеться довго чистити, тож не хочуть».

За три тижні березня, за даними росстату, виробництво бензину в Росії обвалилося на 10%, а спад у річному вираженні досяг 14%. Щоб уникнути дефіциту, влада РФ звернулася за допомогою до білорусі й Казахстану. З першою було досягнуто домовленості про закупівлю 100-150 тис. тонн бензину на місяць, а з другим - про створення резерву на 100 тис. тонн.

Джерела Reuters зазначають, що ситуація на російських НПЗ обіцяє дефіцит палива. Вже «у травні в Росії може не вистачити бензину для внутрішнього ринку», зазначає один зі співрозмовників агентства.

З його слів, відповіддю влади може стати посилення чинної з 1 березня заборони на експорт бензину: її може бути поширено зокрема на країни ЄАЕС.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація