У США жінка вимагає визнати сигнал автомобіля вираженням свободи слова

У США жінка вимагає визнати сигнал автомобіля вираженням свободи слова

22 листопада 2023
0

Жителька Каліфорнії планує через суд домогтися визнання автомобільного сигналу «звуком демократії в дії». Про це пише Business Insider.

У 2017 році поліція звинуватила Сьюзан Портер у тому, що вона 17 разів посигналила на своїй машині біля офісу конгресмена-республіканця Даррелла Ісси. Зрештою, у 2023 році апеляційний суд виправдав жінку, але тепер вона прагне захистити інших водіїв від можливих покарань, пов’язаних із правом сигналити на своїй машині, заявили її адвокати.

Зараз Портер оскаржує закон із Кодексу транспортних засобів Каліфорнії, згідно з яким автомобільні гудки повинні використовуватися лише для «звукового попередження» інших водіїв. Єдине інше легальне використання клаксона, яке дозволяє закон, - це сигналізація про крадіжку.

За даними USA Today, подібні закони, що обмежують автомобільні сигнали, є ще в 41 штаті.

Так, закони в Нью-Йорку дозволяють сигналити лише у разі «попередження про небезпеку». У травні 2022 року депутат міської ради Нью-Йорка Ерік Боттчер представив законопроєкт про збільшення штрафів за надмірні сигнали з 1000 до 2000 доларів за перше порушення, писало SI Live.

Портер уперше подала позов проти шерифа округу Сан-Дієго та комісара дорожнього патруля Каліфорнії у квітні цього року. Адвокати Портер у своїй апеляції, поданій до Верховного суду, стверджували, що звуковий сигнал автомобіля є захищеною формою свободи слова, яка демонструє «демократію в дії», повідомляло USA Today.

Штат Каліфорнія стверджував, що розділ транспортного кодексу про автомобільні сигнали призначений для громадської безпеки та не застосовується до конкретної події. Районний суд погодився з цим твердженням.

У квітні апеляційний суд підтримав попереднє рішення, але суддя Марша Берзон не погодилася, зазначивши, що «сигнал у відповідь на політичний протест» є захищеним виступом.

У 2011 році в подібній ситуації Верховний суд США виніс рішення на користь жінки, яку штат Вашингтон звинуватив у сигналах без законної причини.

Сусід жінки поскаржився, що вона вирощує курей, порушуючи угоду про товариство домовласників, після чого вона сигналила перед його будинком протягом 5-10 хвилин.

Джерело: hromadske.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація