У жовтні перевалка ДП у польських портах перевищила 600 тис. тонн

У жовтні перевалка ДП у польських портах перевищила 600 тис. тонн

04 листопада 2023
0

Обсяги надходжень дизельного пального в балтійські порти Польщі минулого місяця зросли на 21%, до 660 тис. тонн, свідчать дані Консалтингової групи «А-95». Це найбільший показник, зафіксований цього року.

Левову частку постачань, 243 тис. тонн, було здійснено для задоволення потреб групи Orlen. Після закінчення парламентських виборів концерн прагне усунути дефіцит палива на роздрібному ринку, який утворився внаслідок впровадженої політики стримування цін.

Зростання цін на гуртовому ринку Польщі сприяло збільшенню закупівель дизпального приватними компаніями. На них припадає решта імпорту морського ресурсу.

Найбільші обсяги дизпального у жовтні було відвантажено зі Швеції. Минулого місяця з нафтопереробних заводів (НПЗ) у Люсечилі й Гетеборзі в Польщу надійшло 217 тис. тонн продукту, це на 42% більше порівняно з вереснем.

Постачання з фінського НПЗ Neste Oil у Порвоо збільшилися з 36 тис. тонн до 112 тис. тонн. При цьому надходження палива з регіону ARA у жовтні скоротилися. З Нідерландів прибуло лише 11 тис. тонн дизпального проти 174 тис. тонн у вересні. Імпорт продукту з Бельгії зменшився з 148 тис. тонн до 114 тис. тонн.

Серед інших напрямків постачань варто виділити Індію. Наприкінці жовтня партія дизпального виробництва Reliance Industries надійшла у Гданьськ, це перше відвантаження індійського продукту в Польщу за останні півтора року. Також 16 тис. тонн дизпального прибуло з литовської Клайпеди. Востаннє дизпальне Мажейкяйського НПЗ у Польщу морським шляхом постачалось у квітні цього року.

Основні обсяги морського ресурсу в жовтні надходили в порт «Гдиня». За даними Консалтингової групи «А-95», минулого місяця порт перевалив 331 тис. тонн дизпального, це на 3% більше порівняно з вереснем.

До нафтопорту PERN в Гданську у жовтні надійшло 152 тис. тонн продукту, це майже в чотири рази більше вересневих обсягів. Зростання перевалки у Гданську зумовлено збільшенням попиту на морський ресурс із боку Orlen. Обсяги перевалки дизпального в Щецині й Свіноуйсьце становили 139 тис. тонн і 37 тис. тонн відповідно.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація