Uber найняв лобіста з оточення Путіна для просування на російському ринку

Uber найняв лобіста з оточення Путіна для просування на російському ринку

16 липня 2022
0

Американська компанія Uber таємно найняла російського політика, пов'язаного з олігархами, зокрема з ближнім колом президента Росії Володимира Путіна, щоб забезпечити собі вплив на ринку країни. Про це йдеться у розслідуванні, опублікованому The Guardian.

Автори проаналізували понад 124 тисячі конфіденційних документів за період з 2013 по 2017 рік. Згідно з їх висновками, у 2015-2016 роках Uber намагався забезпечити собі місце на російському ринку, закликаючи людей, які мають тісні зв'язки із Кремлем, інвестувати у компанію.

Особливу увагу авторів привернула домовленість Uber із Володимиром Сеніним - на той час впливовим лобістом, а нині депутатом Держдуми. У 2016 році Uber уклала з ним контракт на сотні тисяч доларів, незважаючи на те, що це, на думку американських прокурорів, порушувало закон про корупцію у США.

Як пише The Guardian, саме контакти Uber із Сеніним стали причиною активного просування компанії в Росії. Це дозволило їй швидко «пробитися»  на ринок, хоча пізніше з'явилися загрози з боку державних органів, прокуратури та конкурентів.

У розслідуванні також йдеться, що Uber звертався за підтримкою до російського мільярдера Романа Абрамовича, а також до інших олігархів - Алішеру Усманову, Михайлу Фрідману, Петру Авеню та Герману Грефу. Наразі всі вони перебувають під санкціями США чи Європейського союзу.

Згідно з отриманими документами, з 2015 по 2016 рік Uber ставив за мету заручитися підтримкою бізнес-магнатів як «стратегічних союзників», натомість, як винагороду, пропонуючи їм акції компаній з Кремнієвої долини до їх розміщення на фондовому ринку.

Нинішнє керівництво Uber заявляє, що обірвало всі контакти, пов'язані з режимом Путіна.

Аналогічну стратегію компанія використовувала інших країнах. Одним із найвищих союзників Uber став нинішній президент Франції Еммануель Макрон, який у серпні 2014 року був міністром економіки Франції.

Фактично Uber пішов із Росії у 2017 році, «об'єднавшись» із російською компанією «Яндекс». Раніше цього року Uber оголосив, що «прискорить» продаж своєї частки, що залишилася в спільному підприємстві.

Джерело: Крим.Реалії

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація