Україна та Латвія працюють над угодою про взаємне визнання посвідчень водія

Україна та Латвія працюють над угодою про взаємне визнання посвідчень водія

11 жовтня 2023
0

Нині українці мають можливість обмінювати посвідчення водія на іноземне без складання іспитів у чотирьох країнах світу: в Італії, Іспанії, Туреччині та Об'єднаних Арабських Еміратах.

Головний сервісний центр МВС працює над розширенням переліку держав, де можливо обміняти посвідчення водія за спрощеною процедурою. Перший крок у цьому напрямку вже зроблено. Наразі ведеться робота над укладенням угоди з Латвійською Республікою, яка дозволить громадянам обох держав обмінювати посвідчення водія без необхідності складання іспитів.

Представники Головного сервісного центру МВС разом з Департаментом міжнародних зв'язків МВС провели онлайн-зустріч з литовськими колегами з Департаменту громадського транспорту Міністерства транспорту Латвійської Республіки та Директорату безпеки дорожнього руху (CSDD). Під час зустрічі сторони обговорили майбутню співпрацю.

Головну увагу зосередили на питаннях порядку отримання посвідчень водія в обох країнах, шляхах обміну інформацією про дійсність посвідчень водія, а також проведенні подальших консультацій спрямованих на підготовку проєкту угоди.

Станом на сьогодні водіям з України, які проживають в Латвії понад рік, необхідно складати теоретичний та практичний іспити, щоб отримати латвійське посвідчення водія. Однак ці вимоги не стосуються тих осіб, які отримали в Латвії тимчасовий захист. Вони надалі можуть використовувати українське посвідчення водія впродовж всього часу перебування під захистом.

Та в майбутньому процедура стане значно простішою. Після укладання угоди обмін українського посвідчення водія на латвійське відбуватиметься без підтвердження навичок керування транспортним засобом. Тобто, українці будуть звільнені від складання теоретичних та практичних іспитів. Аналогічні умови будуть застосовуватись і до громадян Латвії, які мешкають на території України.

У травні була підписана угода з Литовською Республікою про взаємне визнання посвідчень водія. Найближчим часом вона набере чинності.

Джерело: МВС України

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація