Україна відсудила у китайського підрядника 12 млн доларів за провалений ремонт доріг

Україна відсудила у китайського підрядника 12 млн доларів за провалений ремонт доріг

23 січня 2024
0

Україна через суд стягнула з недобросовісного китайського підрядника Xinjiang Communications Construction Group майже 500 млн грн за провалений ремонт доріг. Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції.

Два контракти з Xinjiang Communications Construction Group, яка повинна була ремонтувати кілька ділянок дороги М-03 в Полтавській області загальною протяжністю майже 84 км і 41-кілометрову ділянку дороги М-12 в Хмельницькій області, було розірвано ще у 2018-2019 роках.

Роботи на М-03 компанія навіть не починала, а на М-12 виконала тільки 1% робіт.

Обидва контракти передбачали надання китайським підрядником двох гарантій виконання у Bank of China на $3,3 млн та $5,2 млн, а також надання гарантії повернення авансового платежу по одному з контрактів на суму $3,85 млн.

Після розірвання контрактів Укравтодор звернувся за гарантією, але Xinjiang подала заяву про забезпечення позову про нібито шахрайські дії (який протягом ряду років так і не було подано), заблокувавши стягнення.

Досудове врегулювання не дало результатів, і Україна подала до суду.

Протягом серпня-грудня 2023 року суди першої та апеляційної інстанцій в Урумчі (адміністративний центр Синьцзян-Уйгурського автономного району Китаю) винесли рішення на користь України й усунули перепони для повернення грошей.

«17 січня 2024 року грошові кошти загальним розміром майже пів мільярда гривень у доларовому еквіваленті були перераховані Банком Китаю на рахунок Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України та на рахунок Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Справу закрито», - розказала заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

Новим підрядником на дорогу М-12 у Хмельницькій області замість Xinjiang пізніше обрали турецьку Onur, вона виграла підряд за $54 млн. Контракт з Xinjiang був приблизно на $15 млн дешевше.

Контракт Xinjiang на дорогу М-03 в Полтавській області розділили між трьома підрядниками: Onur, Альтком і Ростдорстрой (зараз - RDS). Сумарно їх послуги потягнули на $91 млн, договір з китайцями був на $33 млн дешевший.

Джерело: LIGA.net

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація