Українських водіїв попередили про активізацію «талонних» шахраїв у соцмережах

Українських водіїв попередили про активізацію «талонних» шахраїв у соцмережах

23 жовтня 2023
0

Останнім часом в Україні активізувалися шахраї, які у соціальних мережах продають неіснуючі талони на пальне. Про це українських водіїв попередив директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

За його словами, у соціальних мережах зараз можна зустріти велику кількість оголошень з продажу талонів на пальне за ціною помітно нижчою за ринкову. В оголошеннях стверджується, що це нібито талони на паливо від всеукраїнських мереж АЗС. Однак виявилося, що мережі АЗС не мають відношення до цих талонів. У опитаних мережах АЗС заявили, що всі випадки продажу талонів, які були зафіксовані останнім часом, є шахрайством.

Шахрайство з продажу в Інтернеті неіснуючих чи підроблених талонів - це далеко не нова тема. Зловмисники створюють сайти для продажу неіснуючих паливних карток та талонів. Автомобілістам пропонують купити за зниженою ціною талони на паливо. Обов'язкова умова - передплата на банківську картку. Після тримання грошей шахраї перестають виходити на зв'язок зі своїми жертвами.

Іноді на мобільний телефон потерпілих дзвонять невідомі, нібито співробітники однієї з мереж АЗС, та пропонують купити талони на паливо зі значною знижкою - по акції. Сторони домовляються зустрітися на АЗС, але потім шахрай дзвонить й каже, що затримується, та пропонує переказати гроші, після чого підійти з чеком до працівників заправки. Номер картки надсилають по СМС. Після переказу грошей з'ясовується, що жодної акції немає.

І хоча ці шахрайські схеми старі та вже загальновідомі, досі знаходяться автомобілісти, які на них «клюють». У людях важко винищити бажання заощадити.

Так, був випадок, коли мешканець Тернопільської області переказав шахраям 28 000 гривень за неіснуючі талони на паливо. Йому зателефонували на мобільний телефон та запропонували купити талони на паливо по акції.

У свою чергу, 47-річний мешканець Івано-Франківської області створив кілька сайтів, на яких він продавав неіснуючі талони на паливо. Обов'язковою умовою була передплата. Після одержання грошей він переставав виходити на зв'язок із покупцями. За попередніми даними, цей шахрай обдурив клієнтів на загальну суму понад 30 тисяч гривень. Поліція встановила особу цього зловмисника та затримала його за шахрайство.

Джерело: Today.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація