Уряд Великобританії думає відтермінувати заборону ДВЗ

Уряд Великобританії думає відтермінувати заборону ДВЗ

20 вересня 2023
0

Прем'єр-міністр Ріші Сунак розглядає можливість відтермінування введення заборони на продаж нових автомобілів з бензиновими та дизельними двигунами з 2030 року, через численні скарги.

Наразі заборона має набути чинності у 2030 році, хоча гібридні силові агрегати, здатні «суттєво знизити рівень викидів», будуть дозволені до 2035 року. Але й ця дата поставлена під сумнів: BBC повідомляє, що прем'єр-міністр планує відкласти низку ключових «зелених» ініціатив, які є частиною його плану досягти нульових викидів до 2050 року.

Зрозуміло, що уряд може відтермінувати введення заборони на автомобілі з ненульовими викидами з 2030 до 2035 року, хоча остаточно це рішення ще не ухвалено. Очікується, що про це буде оголошено у промові, яку прем'єр-міністр виголосить у п'ятницю (22 вересня).

Ріші Сунак виступив із заявою з цього приводу: «Я пишаюся тим, що Британія є лідиром в питаннях зміни клімату. Ми прагнемо досягти нульового рівня викидів до 2050 року і дотримуємося угод, які ми уклали на міжнародному рівні, але робимо це в кращий, більш оптимальний спосіб».

Поки що незрозуміло, як спрацює відстрочка заборони: уряд вже натякнув, що буде значна «гнучкість» у визначенні того, яким гібридним автомобілям буде дозволено залишатися у продажу до 2035 року. Звісно, автомобільна промисловість наполягає, щоб уряд визначився з цим питанням якнайшвидше.

Серед критиків ідеї відтермінування заборони - опозиціонери з низки членів парламенту від консервативних партій.

Один анонімний депутат-консерватор в інтерв'ю Sky News назвав перспективу відтермінування заборони «божевіллям», додавши: «Кожна автомобільна компанія інвестує в електромобілі, ми щойно дали Tata всі ці гроші на виробництво акумуляторів».

Ще в липні член кабінету міністрів Майкл Гоув категорично заперечував, що уряд змінить заплановану заборону, заявивши, що «політика залишається незмінною».

Він додав: «Ми зобов'язуємося дотримуватися нашої політики, щоб до 2030 року не було продано жодного нового бензинового чи дизельного автомобіля. Я впевнений, що є люди, які хотіли б змінити цю політику, я розумію, але ні, ця політика залишається».

Ріші Сунак і раніше натякав на зміни в політиці, пов'язаній зі зміною клімату, яка, на його думку, «несправедливо впливає на громадськість». У липні він заявив, що Великобританія «досягне прогресу в напрямку нульових викидів», але «оптимально і прагматично», щоб «не створювати людям зайвого клопоту і не збільшувати витрати в їхньому житті», додавши при цьому: «Це не те, в чому я зацікавлений і що я готовий робити».

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація