В Австралії запустили «найрозумнішу» у світі систему контролю трафіку

В Австралії запустили «найрозумнішу» у світі систему контролю трафіку

08 квітня 2022
0

Проект Intelligent Corridor розрахований на три роки. Він запущений на вулиці Ніколсон-стріт у Мельбурні довжиною всього 2,5 кілометри - але на сьогоднішній день це найрозумніша дорога у світі. Всім трафіком тут «керує» програмний комплекс Kapsch Mobility, що включає універсальну платформу глибокого навчання, систему управління міською мобільністю та платформу спільної обробки даних для розширеної аналітики.

Комплекс підключено до AIMES (Australian Integrated Multimodal EcoSystem), розгалуженої міської мережі датчиків. «Коридор» отримує оперативні та статистичні дані з камер відеоспостереження, Bluetooth, датчиків якості повітря, а також інформацію про погоду, рух громадського транспорту, пробки та роботу світлофорів. Обробкою та аналізом займається штучний інтелект, причому отримані результати можна використовувати по-різному.

Найочевидніший сценарій - динамічний контроль та оптимізація транспортних потоків. Для цього система бере картинку з однією з камер відеоспостереження, аналізує кількість машин, причому на рівні окремої смуги, класифікує їх та формує так звані «інсайти», що впливають на режим роботи світлофорів. У майбутньому з'явиться можливість створювати зелену хвилю для автомобілів екстрених служб, а також регулювати трафік біля шкіл і перенаправляти його, орієнтуючись на рівень забруднення повітря.

Ще «Коридор» може спрогнозувати, як аварія на перехресті вплине на рух громадського транспорту - і запропонує пасажирам альтернативні маршрути. Нарешті, система підвищує безпеку і простих пішоходів, наприклад, у поворотах із поганим оглядом. Якщо існує ймовірність, що водій побачить людей на переході лише в останній момент, йому на автомобіль прийде повідомлення. Поки що таку технологію (Vehicle-to-Infrastructure, V2I) підтримують кілька моделей Lexus, але в майбутньому список, ймовірно, буде розширено.

Що важливо, «Коридор» легко масштабується з окремого перехрестя на ціле місто. За словами розробника, фірми Kapsch, система не прив'язана до конкретного розташування та може працювати з будь-якими вхідними даними.

Джерело: AIMES

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація