В Європі виявлено унікальний спортивний кабріолет Lada британського виробництва

В Європі виявлено унікальний спортивний кабріолет Lada британського виробництва

22 травня 2023
0

У колекцію бельгійського автомузею Abarth Works Museum потрапив незвичайний експонат - Lada Cipher Sports. Спортивний родстер дуже рідкісний, адже всього випустили лише кілька таких авто. Знімки Lada з'явились на сайті музею.

Lada Cipher Sports має британське коріння та цікаву історію. Конструктор Тоні Стівенс розробив дизайн авто на початку 80-х і спочатку воно не мало нічого спільного з ВАЗ. Це був легкий задньопривідний спорткар із пластиковим кузовом.

Наприкінці 80-х із Тоні Стівенсом несподівано зв'язалися представники міністерства автопромисловості СРСР. Їм сподобався дизайн кабріолету, і вони запропонували переробити його під платформу ВАЗ-2108.

Британець погодився, однак йому довелося повністю переробити конструкцію авто, адже ВАЗ-2108 був передньопривідним і з поперечним (а не поздовжнім) розташуванням двигуна. Тим не менш, конструктор впорався і перший Lada Cipher Sports побудували в 1989 році.

Чотиримісне авто з обтічним клиноподібним дизайном оснастили 1,3-літровим 64-сильним мотором ВАЗ та 5-ступінчастою механічною КПП. У «вісімки» запозичили і передню панель, проте салон обшили дорогою шкірою.

Спорткар Lada Cipher Sports планували випускати малими серіями у Литві, але розпад СРСР поставив хрест на проєкті. Усього зібрали не більше семи таких кабріолетів.

Джерело: Фокус

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація