В Україні можуть запровадити компенсацію за пошкодження або знищення авто під час бойових дій

В Україні можуть запровадити компенсацію за пошкодження або знищення авто під час бойових дій

05 червня 2024
0

В Україні планують запровадити механізм компенсацій за пошкодження або знищення автомобільного транспортного засобу, що належить фізичній особі, підприємцю чи компанії. Ці компенсаційні виплати будуть надаватися, за текстом законопроєкту, громадянам та юридичним особам, чий транспорт був знищений чи якому була завдана шкода внаслідок бойових дій, спричинених воєнною агресією Російської Федерації на території України. Текст відповідного законопроєкту розглянув профільний Комітет Верховної Ради.

«Члени комітету зазначили про необхідність врахування зауважень і пропозицій, викладених у висновку комітету, та пропонують доопрацювати проект Закону», - повідомляє Верховна Рада України.

Яким чином можуть виплачуватись компенсації за знищене авто за проєктом закону?

Компенсація за пошкоджений або знищений автомобільний транспортний засіб має за проектом закону надаватися шляхом перерахування коштів заявнику. Розмір компенсації встановлюється комісійно в кожному випадку окремо з врахуванням стандартів та методик, а також інших нормативних документів, які дають можливість запровадити ефективний і справедливий спосіб оцінки автотранспорту та завданих йому пошкоджень.

За текстом законопроєкту, якщо автомобіль перебував у спільній власності, то компенсація виплачується пропорційно до розміру частки, яка належить відповідному співвласнику. Після рішення комісії, яка встановить розмір компенсації, власник автомобіля підписує договір, за яким держава отримує право вимагати компенсації у країни-агресора за завдану матеріальну шкоду.

Пріоритетним правом отримання компенсації за текстом проєкту закону можуть наділити учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також інші пільгові категорії, наприклад, осіб, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, багатодітні сім'ї та осіб з інвалідністю першої та другої груп.

Наразі текст законопроєкту надано для ознайомлення, а час розгляду у першій редакції не оголошувався. Раніше набрала чинності постанова уряду, якою було оновлено підходи до регулювання відносин, пов’язаних з наданням компенсації за знищене житло.

Джерело: ZN.UA

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація