Влада Кракова вводить заборону на старі авто

Влада Кракова вводить заборону на старі авто

28 листопада 2022
0

23 листопада міські депутати Кракова прийняли рішення про створення у місті Зони чистого транспорту. Воно передбачає, що з 2024 року почнуть діяти більш жорсткі правила в'їзду на територію населеного пункту. Водіїв, автівки яких не відповідатимуть нормам Зони, штрафуватимуть.

Краків стане першим містом у Польщі, яке застосує правила Зони чистого транспорту. Варшава та Вроцлав також працюють над подібними зонами.

З 2024 року в Кракові діятимуть правила Зони чистого транспорту (SCT). Мета запровадження обмежень - покращити якість повітря та захистити здоров'я мешканців. В Європі вже працює 300 таких зон.

За повідомленням влади Кракова, Зона чистого транспорту охопить практично все місто.

«Водії автомобілів, на які поширюються обмеження SCT, чекатимуть штрафи. Це стандартні штрафи, які накладає міська варта, тобто до 500 злотих», - сказав речник Управління громадського транспорту Кракова Мацей Пьотрковський.

Щоб автівка мала право пересуватися Зоною чистого транспорту, вона повинна пройти відповідний техогляд та отримати наліпку, яку слід розташувати на лобовому склі. Однак прийняте депутатами міської ради рішення передбачає електронну верифікацію «чистих» машин.

«Клеїти наклейки абсурдно, тому що машини, які час від часу приїжджають до Кракова, наприклад з Варшави, повинні мати таку наклейку. Система наклейок не найкраща і не сучасна», - зазначає Мацей Пьотрковський.

Електронна база дозволить перевірити інформацію про стандарти згоряння та рік виробництва транспортного засобу.

Стандарти Зони чистого транспорту вводитимуться у Кракові у два етапи. Перші зміни набудуть чинності в липні 2024 року. Тоді вулицями не зможуть рухатися старі (близько 30 років) автомобілі та такі, які особливо забруднюють повітря.

Другий етап програми почне діяти з липня 2026 року. Тоді обмеження на в'їзд стосуватиметься автомобілів старше 26 років, які їздять на бензині, та автомобілів старше 16 років, які їздять на дизелі.

Влада Кракова передбачає кілька винятків при запровадженні Зони чистого транспортну.

«Вимоги Зони не поширюватимуться на транспортні засоби, які зареєстровані до 1 березня 2023 року та належать особам, яким на 1 березня того ж року виповнилося не менше 70 років», - пояснив Лукаш Франек, директор Управління громадського транспорту в Кракові.

Ще одним винятком стануть автомобілі зі знаком осіб з неповносправністю. Також від обмежень будуть звільнені транспортні засоби силових служб, рятувальників і спеціальна техніка, наприклад, екскаватори чи фургони.

Згідно з оцінками, розробленими містом, після запровадження SCT, порівняно з 2019 роком, повітря в Кракові повинно містити вдвічі менше оксиду азоту та приблизно на 82% менше пилу.

Джерело: Ukrayina.pl

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація