Водіям нагадали про штрафи за незареєстроване ГБО

Водіям нагадали про штрафи за незареєстроване ГБО

21 липня 2022
0

У мережі досі тривають дискусії з приводу обов'язку реєстрації газобалонного обладнання в сервісному центрі МВС. Насправді ж така реєстрація із заміною свідоцтва про реєстрацію автомобіля є обов'язковою.

Пунктом 32.2 «б» ПДР визначено, що переобладнання транспортних засобів узгоджується з сервісним центром МВС. Відповідно до п.4 Порядку №607 до переобладнання транспортний засіб подається для проведення огляду сервісним центром МВС, за результатами якого видається відповідний акт.

Згідно з п.п.5-7 Порядку №607 для переобладнання транспортного засобу до сервісного центру МВС подається відповідна заява. Така заява розглядається на предмет відповідності вимогам безпеки дорожнього руху. За результатами розгляду заяви видається документ про погодження або обґрунтована відмова в погодженні переобладнання.

Тому, встановлення ГБО повинно бути узгоджене з сервісним центром МВС відповідно до встановленої процедури з отриманням відповідних дозвільних документів.

Частиною 1 статті 121 КУпАП передбачено, що керування водієм транспортним засобом, що переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів, передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн.

Якщо порушення допущено повторно протягом року, то відповідно до ч.4 ст.121 КУпАП передбачено позбавлення права керування строком від 3-х до 6-ти місяців.

Цікаво, що наявність документів про встановлення ГБО не звільняє власника автомобіля від обов'язку перереєструвати переобладнаний транспортний засіб у сервісному центрі МВС, а є лише підставою для його перереєстрації.

Частиною 6 статті 121 КУпАП передбачено, що керування водієм не перереєстрованим в установленому порядку транспортним засобом передбачає накладення штрафу 850 грн.

Повторне протягом року вчинення цього порушення передбачає штраф в розмірі 1700 грн. або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Важливо: відповідальність несе не власник автомобіля, а водій, який керує таким транспортним засобом.

Джерело: MMR

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація