Як правильно експлуатувати автомобілі в осінній період

Як правильно експлуатувати автомобілі в осінній період

25 вересня 2023
0
Інформація розміщена на правах реклами або надана партнерами:

Щороку автомобілісти стикаються з «осінніми» нюансами та особливостями експлуатації своїх автомобілів. Серед них є й такі, що пов'язані з пальним, його якістю та сезонністю, баком та паливною системою машини. Причому для різних силових агрегатів автомобілів (дизельні, бензинові або з ГБО) їх власникам необхідно враховувати саме свою специфіку експлуатації машини.

Дизельні автомобілі

Досвідчені дизелісти знають, що в осінньо-зимовий період потрібно стежити за прогнозами погоди. Адже короткочасні заморозки, особливо вночі, можуть траплятися будь-коли, починаючи з середини-кінця жовтня. Так, літній дизель, який у цей період присутній у мережах АЗК, має граничну температуру фільтрації -5-7°С. Тому при невеликому мінусі вночі дизель у баку автомобіля не загустіє і запуск автомобіля буде безпроблемним. Зимовий дизель наші оператори ринку починають завозити зазвичай починаючи з листопада, а дизель «Арктика» може з'явитися тільки в січні, коли найбільша ймовірність великих морозів.

Якщо ж у вас у баку літній дизель, зимового ж ще немає у продажу, а вночі вже великий мінус, тоді допоможуть дизельні присадки-антигелі. Подбати про їхню наявність напередодні осінньо-зимового сезону бажано кожному власнику дизельного автомобіля. Через мороз в'язкість дизельного пального зростає, паливний фільтр та паливна система забиваються кристалами парафіну, тому запуск двигуна стає неможливим. Антигель же запобігає зростанню кристалів парафіну в дизельному пальному. Така присадка-антигель є, наприклад, в асортименті продукції німецького виробника LIQUI MOLY, називається Diesel fliess-fit.

Може бути як в об'ємі відразу для застосування, так і концентратами для розведення в певних пропорціях згідно з інструкцією. Присадка забезпечує працездатність дизельного пального до температури довкілля -31°С. Зберігати ємність з присадкою-антигелем слід за плюсової температури, а застосовують її напередодні сильних морозів (присадка не розморожує дизельне паливо, яке вже замерзло).

Слід застерегти автомобілістів заправлятися дизелем у сильні морози на «no name» заправках або «несумлінних» мережевих АЗК, де під виглядом зимового дизеля можуть продавати літній, до якого додані найдешевші низькосортні присадки-антигелі. Таке пальне замерзає вже при температурі -10-12°С, тоді як гранична температура фільтрації якісного зимового дизеля має бути близько -20°С (деякі ж українські оператори паливного ринку вже кілька років поспіль завозять в Україну пальне з цим параметром у -30°С).

Якщо раптом довелося заправитися там, де в «зимовій якості» пального ви не впевнені, використовуйте дизельну присадку-антигель - вона забезпечить швидкий запуск двигуна в морозну погоду і надійну роботу всієї паливної системи автомобіля.

Бензинові машини

Деталі та системи автомобіля нагріваються та досягають високих температур не тільки залежно від погодних умов, а й звичайно ж у процесі руху автомобіля. Тому, коли вдень тепло, а вночі заморозки через великі перепади температур на стінках бензобака автомобіля утворюється конденсат. Краплі води, стікаючи із внутрішніх не заповнених пальним поверхонь бака, в бензині не розчиняються, а накопичуються на дні бензобака. Теоретично сіточка бензонасоса через свої отвори не повинна «пропустити» краплі води далі в паливну систему, так як у води та бензину різний поверхневий натяг. Паливний фільтр також призначений, щоб пропустити через свої елементи, що фільтрують, тільки бензин. Але сучасні бензонасоси високого тиску досить потужні, тому ймовірність потрапляння води у двигун виключати не можна. А це може призвести не тільки до нестабільної роботи технологічного двигуна, але і до його поломки.

Щоб застерегтися від появи конденсату в паливному баку, слід заправляти бак до повного - зменшується площа поверхні, де може утворюватися конденсат. Однак враховуйте, що паспортна ємність бака в більшості випадків менша за реальну (різниця може бути як в кілька літрів, так і в 5-7 л та більше). Звичайно ж, щоразу перед осінніми заморозками вночі заправлятися «до повного» незручно і на практиці малореально. Простий та ефективний спосіб боротьби з конденсатом у баку - це застосування витискувача вологи з бензину LIQUI MOLY Fuel Protect. Ця присадка абсорбує та видаляє воду з бензобаку та паливної системи. Також захищає паливну систему від корозії та не забруднює навколишнє середовище. Застосовується для будь-яких бензинових двигунів. Додається в бак при кожній заправці з розрахунку 300 мл на 60 літрів пального.

Автомобілі, які обладнані ГБО

Власники автомобілів з ГБО після тривалої експлуатації машини починають стикатися з проблемою поганого ранкового запуску на бензині, іноді його взагалі немає. Тому доводиться заводитися на газу, а це неправильна експлуатація ГБО у зимовий період, що призводить до поломки газобалонного обладнання автомобіля та дорогого ремонту.

Причина в тому, що власники автомобілів із ГБО бензином дуже рідко заправляють свої автомобілі. Найчастіше в баку знаходиться те пальне, яким заправили авто ще півроку тому. А якщо до того ж бензин був не найкращої якості, то ймовірність його деградації ще більше зростає. З часом бензин втрачає свої властивості, він «розшаровується», розпадається на різні фракції. Наприклад, у низькоякісному бензині є багато спиртових фракцій, які при випаровуванні окислюють стінки бака автомобіля. Тяжкі ж фракції при «розшаровуванні» пального спочатку перетворюються на гель, смолу, а потім під дією високої температури забивають бензинові форсунки та всю паливну систему автомобіля.

Щоб бензин не деградував і не втрачав своїх властивостей протягом тривалого часу, а паливна система не забруднювалася, рекомендується застосовувати присадку LIQUI MOLY Hybrid Additive. Присадка стабілізує бензин, збільшуючи термін його зберігання, і чистить паливну систему. Використовується як профілактика або як вирішення проблеми, якщо паливна система вже забруднена. Підходить для всіх гібридних автомобілів (електричних та з ГБО) з бензиновими двигунами. Додається безпосередньо до паливного бака, 250 мл присадки застосовується на об'єм пального до 75 л.

Купити у офіційних представників LIQUI MOLY у регіонах України.

Купити в роздрібних магазинах.

Купити в інтернет-магазинах.

Купити на СТО.

Джерело: LIQUI MOLY

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація