Як змінився попит на автомобілі в Україні через дефіцит пального

Як змінився попит на автомобілі в Україні через дефіцит пального

06 серпня 2022
0

Ціни на паливо зросли майже вдвічі, а відсутність та черги на заправках спонукали багатьох вітчизняних автомобілістів переглянути електромобілі.

Варто зазначити, що однією з переваг автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ) порівняно з електромобілем є розвинена мережа автозаправних станцій та можливість заправити автомобіль у будь-якому куточку країни. Проте з початком війни ця перевага зникла. У той же час перевага електромобілів у вартості кілометра пробігу стала ще більшою. Адже пальне подорожчало, а електроенергія - ні.

У результаті аналітики порівняли продажі нових автомобілів у першій половині 2021 року з першою половиною 2022 року та чи змінилися уподобання наших водіїв у виборі видів палива.

Рік тому бензинові автомобілі становили 58,7 відсотка. Сьогодні їх частка становить 55,1%. Тобто, справді, українці починають менше купувати бензинових авто. Рік тому автомобілі з дизельними двигунами займали майже 24,4 відсотка ринку. Сьогодні їх частка становить 23,6%. Були й падіння, хоч і незначні.

1,3% нових легкових автомобілів мають ГБО, встановлене на заводі або в дилерському центрі. Сьогодні їх частка становить 1,02%. Тобто в межах похибки. Автомобілі з дизель-гібридними силовими агрегатами займали 2,8 відсотка ринку рік тому, а зараз мають 2,67 відсотка. Якщо гібриди складаються з бензинових і електричних двигунів (більш поширена гібридна схема), то рік тому їх було продано 10,7% проти 10,48% сьогодні. Навпаки, частка електромобілів на ринку нових автомобілів збільшилася, і вона була значною - з 2,24% минулого року до 7,13% цього року.

Як бачимо, під час війни частка ринку автомобілів на всіх видах палива, крім електроенергії, скоротилася.

Варто також зазначити, що загальні обсяги продажу нових автомобілів з усіма типами двигунів впали, порівняно із першим півріччям 2021 року. І найбільше падіння, як це не дивно, продемонстрували авто із ГБО - мінус 81,4%. Бензинові - мінус 65%, дизельні - мінус 64,5%, бензинові гібридні - мінус 53,7%, дизельні гібриди - мінус 51,8%. Виключення становлять лише електрокари. Іхні продажі навпаки збільшилися аж на 211,7%.

Джерело: UAMotors

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація