Як зрозуміти, що гуму пора міняти. Ознаки зносу і пошкодження покришок

Як зрозуміти, що гуму пора міняти. Ознаки зносу і пошкодження покришок

03 травня 2024
0
Інформація розміщена на правах реклами або надана партнерами:

Шини є життєво важливою частиною системи безпеки вашого автомобіля. Вони оптимізують витрату палива або запас ходу, підтримують центрування, зводять до мінімуму вібрації рульового колеса і збільшують термін служби шин. Крім того, це єдина деталь, яка контактує з трасою під час руху. Будь-які пошкодження у вигляді потертостей, мікротріщин, а також зношений протектор можуть призвести до аварійної ситуації. Ось чому покришки слід періодично перевіряти і своєчасно міняти на нові.

Ознаки пошкодження

Ваші колеса можуть зазнати серйозних пошкоджень. Тріщини, відколи, вм'ятини і вигини трапляються, особливо на дорогах, повних неминучих вибоїн, бордюрів, які використовують для підвищення безпеки поїздок. Можна виділити ряд основних типів пошкоджень шини:

  • подряпини на гумі;
  • сколи на протекторних шашках;
  • тріщини гумового шару;
  • грижі або нерівномірні потертості.

Хоча невеликі подряпини є поширеними і не часто впливають на вашу загальну безпеку, подряпини, які перетворюються на сколи та тріщини, викликають занепокоєння. Якщо ви помітили тріщини або відколи на шинах, зверніться до шиномонтажу. Спеціалісти оцінять ситуацію и дадуть рекомендації з вирішення проблеми.

Нерівномірний знос шин

Одна чи кілька ваших шин зношуються швидше, ніж інші? Проблема може бути як в неправильному тиску, так і в дефектах ободу. Зігнутий обід може призвести до того, що ваш автомобіль смикає вправо або вліво. Проблеми з центруванням також можуть викликати ривок. Якщо ваш автомобіль постійно заносить в сторону, треба вирушати до шиномонтажу, щоб провести балансування коліс, розвал-сходження, або інші типи діагностики.

Якщо ваша система контролю тиску в шинах показує, що в одній або кількох шинах низький тиск, у вас може бути зігнутий або тріснутий обід колеса. Наповніть шину повітрям і стежте за нею протягом тижня-двох. Якщо вона здувається достатньо швидко, щоб система контролю знову спрацювала, відвідайте місцевий сервіс. Порушення тиску призводять до нерівномірного зношування гуми, втрати основних експлуатаційних показників.

Як визначити ступінь зносу покришок

Залежно від специфіки гуми у різних покришок відрізняється склад компаунда. Відповідно, термін служби протектора теж буде різним. На знос покришок впливають кліматичні і дорожні умови регіону, а також стиль водіння. Якщо автовласник любить спортивний і агресивний стиль управління авто, шини будуть зношуватися швидше.

Існують вимогу до ступеню зносу покришок. Заміна шин необхідна, коли на літній гумі глибина протектора становить 1,6 мм, на зимовій - 4 мм. Виміряти цей показник можна самостійно за допомогою лінійки чи глибиноміру. Достатньо опустити прилад на дно дренажної канавки і зняти показники. Заміри слід проводити в різних місцях протекторного малюнка. Так ви зрозумієте, наскільки рівномірно зношується покришка.

Є й інші методи визначення зносу. Виробники оснащують шини індикатором зносу. Це кольоровий шар гуми, який проявляється поступово, по мірі того, як стирається покришка. Поява кольорових індикаторів - ознака зносу.

Але найкращим, перевіреним і надійним способом дізнатися, в якому стані ваші покришки, є відвідування спеціалізованих салонів або шиномонтажу. Професіонали можуть визначити рівномірність зносу, виявити розбалансування та інші небезпечні недоліки, які можуть привести до аварійної ситуації або поломки авто. Професійна перевірка виявить пошкодження, які можуть бути непомітні неозброєним оком.

Чому небезпечно їздити на пошкоджених шинах

Тріщини і сколи можуть бути навіть непомітними, але вони стають причиною серйозних аварійних ситуацій на дорозі. Зношена гума з пошкодженими боковинами може лопнути в будь-який момент. Навіть якщо ви рухаєтеся з помірною швидкістю, це дуже небезпечно. Що й казати про тих водіїв, які полюбляють швидкісне управління.

Особливої уваги при проведення діагностики вимагає гума з низьким профілем. Вона більше за інших схильна до пошкоджень бічної частини, а значить, частіше виходить зі строю за рахунок таких дефектів. Регулярна діагностика гуми може вирішити проблему зі станом покришок.

Згідно з даними експертів в області шинобудування, середній термін використання одного комплекту шин становить 6 років. Існує безліч факторів, які накладають відбиток на стан автогуми. Свою роль грають і умови зберігання поза профільного сезону, і переважний стиль їзди, і початкова якість комплекту, і догляд за протектором в процесі експлуатації. Перед тим, як придбати шини, вивчіть всі дані про товар - дата виготовлення, склад гумової суміші, рекомендації виробника з експлуатації.

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація