З наступного року у паливо почнуть додавати біоетанол

З наступного року у паливо почнуть додавати біоетанол

10 вересня 2024
0

З 1 травня 2025 року Україну очикують великі зміни у паливному ринку. Ще 4 червня Верховна Рада проголосувала за закон №3356-д, який містить положення про обов'язкове додавання біоетанолу (біокомпонентів) у бензин на рівні не нижче 5%.

Ця норма призведе до великих змін на паливному ринку, бо тепер не тільки нафтові компанії та нафтотрейдери будуть відігравати роль на цьому ринку, а й аграрії, які й будуть постачати той самий біоетанол. Тим паче, що Україна здатна його виробляти і поступово заміщувати нафту.

За данними Асоціація Укрбіоетанол Бразилія додає 27%, Аргентина 17, Індія 20, США та Європа по 10-15, Україна з запізненням уводить лише 5. Це дуже мало для нашого аграрного сектору, але це перший крок, за яким неодмінно будуть наступні!

Потужні оператори вже почали готуватися до цих змін. Так, Банк ЄБРР, забезпечить більше половини фінансування нового українського заводу з виробництва етанолу, який будує один із найбільших паливних роздрібних продавців країни OKKO Group.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть 60 мільйонів євро (64,65 мільйона доларів США) першочергового забезпеченого кредиту для запланованого проекту вартістю 110 мільйонів євро, який стане першим приватним проектом з використанням біопалива в Україні після початку війни.

Завод по виробництву біоетанолу буде розроблений новоствореною дочірньою компанією ОККО, ТОВ «Лан-Ойл», і планується, що він забезпечить 70% скорочення викидів парникових газів порівняно з традиційним викопним паливом і повністю відповідатиме III Директиві ЄС щодо відновлюваної енергії, повідомили в ЄБРР. Дочірня компанія Lan-Oil буде зосереджена на майбутніх біопаливних операціях, повідомили в ЄБРР, а спонсором проекту виступить інша дочірня компанія групи ОККО, АТ «Концерн Галнафтогаз».

Джерело: AUTO-Consulting
Фото: Wikipedia

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація