За 28 грн/л: роздрібні ціни на газ знову зросли

За 28 грн/л: роздрібні ціни на газ знову зросли

25 березня 2024
0

З 18 по 25 березня вартість скрапленого газу на стелах АЗК зросла на 0,21 грн/л, до 28,11 грн/л. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Наприкінці тижня великі паливні мережі - ОККО і WOG - збільшили вартість газу на 0,50 грн/л, до 29,49 грн/л і 29,48 грн/л. Аналогічний маневр здійснила на вихідних і мережа SOCAR.

Також на 0,50 грн/л здорожчав ресурс в «Авантаж 7», до 26,45 грн/л. Меншими темпами вартість зростала в інших операторів.

Динаміку цін на роздрібному ринку обумовлено збільшенням вартості газу на аукціоні й високим валютним курсом. Нагадаємо, на аукціоні внутрішніх виробників минулого тижня газ здорожчав на 778 грн/т (0,42 грн/л), а ось із початку березня вартість зросла на 1 742 грн/т (або 0,94 грн/л). Водночас курс долара до гривні за тиждень зріс на 0,25 грн/$, за 25 днів березня - на 0,8 грн/$ (+2%).

Крім того, через посилення контролю митниці за постачаннями скрапленого газу з Польщі з сертифікатами походження EUR.1 на ринку стало менше пропозицій дешевого газу російського походження, а відповідно середня ціна на імпортні партії зросла. Як раніше повідомляв enkorr, вартість автомобільних партій такого газу з Польщі з урахуванням ціни на транспортування до українського кордону зросла на $10-63/т, що еквівалентно 0,25-1,6 грн/л.

Ще одним поштовхом до збільшення вартості ресурсу на стелі є зменшення спреду між закупівельною й роздрібною цінами на газ.

Зі слів представників паливних компаній, найближчим часом слід очікувати подальшого зростання цін на автогаз як у преміальних мережах, так і у дискаунтерів.

«Газ може додати 0,30-0,50 грн/л або й більше залежно від конкурентного середовища і собівартості ресурсу», - зазначили в одній із мереж.

Частина опитаних операторів вважає, що ціни втримаються у рамках 30 грн/л, інші прогнозують зростання вище.

«З одного боку, мертвий сезон, попит мінімальний, з іншого - маржа відчутно скоротилася під тиском гуртових цін, тому ціни зростатимуть далі. Можливо, навіть неоднорідно у регіонах у межах однієї компанії», - вважає представник великої мережі.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація