За півроку з незаконного обігу вилучили пального на 1,6 млрд грн

За півроку з незаконного обігу вилучили пального на 1,6 млрд грн

11 серпня 2023
0

За січень-червень 2023 року Бюро економічної безпеки (БЕБ) вилучило з тіньового ринку 35 800 тонн пального на 1,6 млрд грн. Про це повідомляється у прес-релізі БЕБ.

«З початку 2023 року детективи Бюро економічної безпеки вилучили з тіньового ринку 35 800 тонн бензину, газу, дизельного пального. Загальна вартість вилучених пально-мастильних матеріалів (ПММ) і товарно-матеріальних цінностей становить орієнтовно 1,6 млрд грн. Для порівняння: за весь 2022 рік було вилучено 331 тонну пального», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє прес-служба бюро, співробітники БЕБ зареєстрували 17 кримінальних проваджень щодо незаконного обігу пального. За результатами досудових розслідувань у кримінальних провадженнях вже повідомлено про підозру 12 особам.

Припинено діяльність підпільних виробництв і нелегальних АЗС на території Львівської, Чернігівської, Одеської, Житомирської, Черкаської, Чернівецької областей, а також у Києві й області тощо.

Як зазначають у БЕБ, найбільше пального було вилучено на нафтобазах в Одеській і Черкаській областях. Загалом це понад 16 тис. тонн бензину і ДП. Орієнтовна вартість вилучених нафтопродуктів становить майже 800 млн грн.

У цій справі співробітники бюро вже забезпечили надходження до бюджету від ПАТ «Укртатнафта» понад 1,2 млрд грн податків, несплачених колишнім менеджментом компанії.

«Детективи БЕБ також вилучили майже 6 тис. тонн пального у Київській області, яке реалізовувалося на підконтрольній нафтобазі за готівку. Вартість вилученого - 360 млн грн», - повідомляє прес-служба, додаючи, що співробітники бюро викрили одного із операторів АЗС, який продавав пальне сумнівного походження без сплати акцизного податку. Така діяльність призвела до ухилення від сплати податків на 30 млн грн. Вилучено майже 6 тис. тонн пального вартістю понад 260 млн грн.

Також, згідно з повідомленням, в одному з кримінальних проваджень детективи БЕБ повідомили про підозру керівнику столичного підприємства в ухиленні від сплати податків в особливо великих обсягах. Службові особи компанії порушили умови транзиту ПММ магістральним нафтопроводом з території РФ до Угорщини.

А компанія, яка надає фінансові гарантії передбачені законодавством, не сплатила мито при настанні гарантійного випадку. Такі дії завдали державному бюджету збитки на понад 244 млн грн.

Згадана компанія - фінансовий гарант, кажуть у бюро, підконтрольна народному депутату-«утікачу». Також під час обшуків в Енергетичній митниці Держмитслужби України вилучено копії транзитних митних декларацій і незаконний дозвіл на зміну митного режиму.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація