За тиждень автогаз у роздробі здорожчав на 2 грн/л

За тиждень автогаз у роздробі здорожчав на 2 грн/л

18 листопада 2023
0

Протягом тижня з 10 по 17 листопада середня роздрібна ціна на автогаз збільшилася на 2,15 грн, до 34,82 грн/л. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Найбільший приріст вартості продукту зафіксовано у мережі «Авіас» - 3,05 грн, до 35,69 грн/л, найменший - в мережах «Авторанс» і «Рур груп» - 0,50 грн (31,98 грн/л і 35 грн/л відповідно).

У мейджорів газового ринку середня вартість газу зросла на 2,3 грн, до 35,2 грн/л. Ресурс на АЗК ОККО і WOG здорожчав за тиждень у середньому на 2,15 грн/л і 2,3 грн/л відповідно, до 34,99-35,49 грн/л і 35,48-36,48 грн/л. У державній мережі «Укрнафта» газ додав у ціні 2 грн/л, до 33,9 грн/л.

У мережах нижнього цінового діапазону середня вартість LPG збільшилась на 1,77 грн, до 34,12 грн/л.

Станом на 17 листопада найнижчу ціну на автогаз виставив «Автотранс» (31,98 грн/л), найвищу - 36,49 грн/л - дніпровський Neftek.

Здорожчання газу на стелах АЗК пов'язано зі зростанням ціни на ресурс на аукціоні Української енергетичної біржі, де 15 листопада вартість LPG сягнула 62 500 грн/т, або 33,75 грн/л.

Станом на 17 листопада співвідношення середніх цін на автогаз і бензин А-95 становить 63%, тоді як у жовтні цей показник дорівнював 47%.

Мережі по-різному переживають складнощі з доставкою імпортного газу автомобільним транспортом і, як наслідок, різним чином змінюють ціни на стелах. Так, найменше зростання показника зафіксовано в мережах «Надєжда» (BVS), «Автотранс» і SOCAR (динаміку щодо «дочки» азербайджанської держкомпанії зумовлено незмінністю цін на бензин, тоді як решта мереж знизили цінники). Нагадаємо, що всі об'єкти «Автотрансу» й більшість BVS розташовано у Полтавській області, через що регіон вирізняється мінімальною у країні ціною. За інформацією enkorr, ініціатором утримання цін на газ у Полтавському регіоні виступила BVS. Згідно з даними Консалтингової групи «А-95», «Надєжда» - найбільший імпортер LPG за підсумками першої половини листопада.

Наразі більшість мереж працюють здебільшого на ресурсі внутрішніх виробників або перекупленому на внутрішньому ринку у імпортерів-гуртовиків. Відразу декілька джерел у крупних і середніх мережах повідомили, що найближчими днями вони очікують надходження законтрактованого у кінці жовтня газу. «Ресурс уже перетнув кордон і перебуває на шляху до заправок», - каже представник однієї з мереж.

Зі слів іншого трейдера, на півдні є вільні пропозиції газу, які, втім, через непомірну для роздробу ціну (57 000 - 58 000 грн/т) не користуються популярністю.

«Для аграріїв це все одно дешевше за аукціонні ціни, а от на заправці економіка вже не рахується», - каже торговець на Одещині.

Як вважають газовики, очікування надходжень газу залізницею і брак інтересу до наявності партій у гурті вже в найближчий тиждень може стати підґрунтям щонайменше для зупинки цін на заправках.

Попри суттєве зростання ціни, попит на газ у мережах зберігається. Втім, важливою умовою є наявність самого ресурсу, бо не всі оператори змогли витримати логістичну розтяжку.

«Хоча газ і дорогий, але обсяги реалізації не падають, а, навпаки, зростають. Проте ми розуміємо, що це завдяки нашим конкурентам, АЗК яких періодично підсихають», - прокоментували в одній із великих паливних компаній.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація