Знак з крапкою в трикутнику: що він означає і чому важливий для водіїв

Знак з крапкою в трикутнику: що він означає і чому важливий для водіїв

09 жовтня 2024
0

Українських водіїв новий дорожній знак з крапкою в трикутнику трохи напружує. Цей знак з'явився в Правилах дорожнього руху відносно недавно, тож його мало хто знає.

Знак «крапка в трикутнику» почали все частіше ставити в українських містах та на дорогах поза населеними пунктами. Це робиться як на автомагістралях міжнародного статусу, так і на місцевих дорогах.

Швидше за все, незнання змісту цього символу не призведе до штрафу, а от до ДТП - може. Адже зміст розміщеної в трикутнику крапки простий - місце (ділянка) концентрації дорожньо-транспортних пригод.

Попереджений, значить, обізнаний

В Правилах дорожнього руху цей знак прописаний під номером 1.41. Він встановлюється перед місцем або ділянкою концентрації дорожньо-транспортних пригод, які там часто трапляються.

Тут є одне уточнення. Сам по собі знак хоча й попереджує, але потребує супроводження табличками про види небезпеки.

Без таблички «Вид небезпеки» знак попередження «Місце (ділянка) концентрації дорожньо-транспортних пригод» не сповна відображає дорожню ситуацію.

Що означають таблички

Зазвичай «крапку в трикутнику» супроводжує якась одна з табличок виду небезпеки. Це можуть бути таблички з символом двох сплющених лобів в лоб автомобілів (7.21.1), автомобіля, що врізався в передній транспортний засіб (7.21.2), тобто знехтував дистанцією.

Також до супроводу знака 1.41 додаються таблички зіткнення автомобіля з пішоходом (7.21.3) та велосипедистом (7.21.4). Завершує цей додаток табличка з символом перевернутого догори колесами автомобіля (7.21.5), зміст якої коментарів також не потребує.

Коли готуватись

До речі, тут є ще одне уточнення: союзниками «крапки в трикутнику» є не тільки перераховані таблички прямокутної горизонтальної конфігурації з чорним символом на білому фоні, але й табличка «Відстань до об'єкта» під порядковим номером 7.1.1. Вона вказує відстань до початку небезпечної ділянки, розташованої попереду за ходом руху.

На перший погляд, знак 1.41 «Місце (ділянка) концентрації дорожньо-транспортних пригод» наче дублює символ з буквеним знаком оклику в такому ж трикутнику. Він знаний під номером 1.39 «Аварійно небезпечна ділянка (інша небезпека)». Дійсно, схожість є. Однак зміст там дещо інший.

Якщо «оклик в трикутнику» попереджає про ймовірну аварійно небезпечну ділянку дороги попереду, то «крапка в трикутнику» вже констатує факт скоєних ДТП - попереду сталося багато дорожньо-транспортних пригод.

До речі, порядкові номери кодифікації цих знаків також мають послідовність: у ПДР «оклик» стоїть раніше під номером 1.39, а «крапка» стоїть пізніше - має порядковий код 1.41.

У перекладі на просту мову це значить, що «крапка» не дублює «оклик», а констатує те, що в його зоні сталося.

Де встановлюють «крапку»

За нормативами ПДР попереджувальний знак 1.41, як практично і всі знаки цієї групи, у населеному пункті встановлюється за 50-100 метрів. Поза населеним пунктом його розміщують за 150-300 метрів.

Є випадки, коли знак такого попередження встановлюють за кілометр до аварійної ділянки й навіть більше. Це дозволяє водієві заздалегідь та без поспіху знизити швидкість й бути обачнішим в зоні підвищеної уваги.

Висновок

Пам'ятайте: якщо не ігнорувати «крапку» на дорожньому знаку, то ризик потрапити в ДТП буде меншим.

Джерело: 24tv.ua
Фото: Служба відновлення

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація