Знайдено вихід щодо вирішення гострої нестачі водіїв автобусів у країнах ЄС

Знайдено вихід щодо вирішення гострої нестачі водіїв автобусів у країнах ЄС

29 січня 2023
1

Щоб вирішити проблему нестачі водіїв, ЄС має зняти віковий бар'єр та знизити мінімальний вік водіння для водіїв автобусів. Міжнародна спілка автомобільного транспорту (IRU) та Європейські оператори пасажирських перевезень (EPTO) надіслали лист із цією пропозицією Швеції, яка головує в Раді ЄС. Обидві організації наголошують, що автомобільний транспортний сектор ЄС стикається з безпрецедентною та гострою нестачею водіїв, яка, як очікується, потроїться до 2026 року, якщо не буде вжито заходів.

Як заявляють обидві організації, оператори державного та комерційного секторів добре обізнані з цією проблемою. IRU та EPTO звертаються до Комісії з проханням забезпечити, щоб переглянута Директива ЄС про посвідчення водія встановлювала мінімальний вік водіння для професійних водіїв автобусів на рівні 18 років. У більшості країн ЄС мінімальний вік для водіїв автобусів становить від 21 до 24 років і є величезним бар’єром для залучення людей після школи. Мінімальний вік також може змінюватись в залежності від країни та місцевих правил, винятків та ліцензійних правил, таких як відстань маршруту, міжнародні та внутрішні маршрути, а також тип сертифікату, яким володіє водій.

Очікується, що найближчими роками попит на водіїв автобусів зросте на 20%, оскільки загальний обсяг продажів туристичних агентств, туроператорів, служб бронювання та пов'язаних із ними видів діяльності поступово повертається до допандемічного рівня.

Щоб структурно вирішити проблему нестачі водіїв, операторам необхідно залучати нових водіїв та знижувати середній вік професії. Лише 5% водіїв автобусів молодше 25 років. Усунувши бар'єри для доступу молодих людей та знизивши мінімальний вік водіння, цей сектор може скоротити розрив між школою та водієм та омолодити професію. Очікується, що до 2030 року такі дії подвоїть частку водіїв віком до 25 років. На думку IRU та EPTO, фінансова підтримка з боку урядів також необхідна для зниження вартості ліцензій та залучення нових водіїв, у тому числі молодих людей, жінок, кваліфікованих іноземних водіїв та інших фахівців.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Andriy86  

Може треба збільшити зарплатню?

+2-7ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація