Безпілотники все менше вселяють довіру водіям

Безпілотники все менше вселяють довіру водіям

18 березня 2024
0

Американська автомобільна асоціація (AAA) опублікувала результати власного дослідження щодо ставлення до безпілотних автомобілів. Більшість опитаних автомобілістів (66%) висловили страх перед їхньою появою на дорогах. Це лише на 2% менше, ніж роком раніше, коли показник страху досяг свого максимуму. Ще 25% висловили невпевненість щодо безпілотників.

Незважаючи на побоювання з приводу автономних автомобілів, цікавість до передових систем допомоги водієві залишається високою. Мати у своєму автомобілі автоматичне екстрене гальмування заднім ходом (AEB) хотіли б 65% опитаних, автоматичне екстрене гальмування - 63%. До системи утримання у смузі рух схиляються 62% американських водіїв.

При цьому далеко не всі опитані знають від чого та наскільки надійно зможуть їх захистити ці системи. Більшість водіїв вважають, що AEB зупинить автомобіль, якщо за ним виявиться інший транспортний засіб, велосипедист чи пішохід, у тому числі дитина.

Але, як показали недавні тести AAA, системи Reverse AEB змогли запобігти зіткненню лише у 1 із 40 сценаріїв руху заднім ходом, включаючи появу транспортного засобу за ним. Що стосується дітей, то тільки у 10 з 40 є шанс залишитися неушкодженими.

В ААА вважають, що для підвищення рівня довіри технологіям автономного водіння система ADAS повинна відображати розумні та безпечні сценарії з чітким розумінням обмежень. Багато водіїв не усвідомлюють, на що здатні «помічники» і надто довіряють їм. Четверо з десяти водіїв упевнені, що зможуть спати під час їзди на автопілоті. І це при тому, що безпілотні автомобілі в автосалонах ще не продаються.

В опитуванні, проведеному AAA 11-16 січня 2024 року, брали участь 1220 американців віком від 18 років. Вибірка охопила приблизно 97% населення США. Більшість відповідали онлайн.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація