Британський стартап Tevva представив воднево-електричну вантажівку із запасом ходу майже 500 кілометрів

Британський стартап Tevva представив воднево-електричну вантажівку із запасом ходу майже 500 кілометрів

12 липня 2022
0

Британський стартап Tevva запустив воднево-електричний вантажний автомобіль і став останньою компанією, яка заявила про себе в секторі, що викликає інтерес у транснаціональних корпорацій, таких як Daimler Truck та Volvo.

За словами Tevva, яка залучила фінансування у розмірі 140 мільйонів доларів, її автомобіль матиме запас ходу до 310 миль або трохи менше ніж 500 кілометрів.

Заправка водневих баків займатиме 10 хвилин, а зарядка акумулятора від повністю розрядженого до 100% займатиме від п'яти до шести годин.

Перша воднево-електрична вантажівка компанії важитиме 7,5 метричних тонн, а пізніші версії важитимуть 12 і 19 метричних тонн.

У своїй заяві Tevva прагнула пояснити причину об'єднання паливного елемента та батареї. «Система паливних елементів заряджає акумулятор, збільшуючи запас ходу автомобіля і дозволяючи вантажівці перевозити більш важкі вантажі на великі відстані».

Поряд зі своєю воднево-електричною вантажівкою компанія також розробила електричну вантажівку, яка, за його словами, має запас ходу до 160 миль (до 260 км).

В інтерв'ю програмі Street Signs Europe на каналі CNBC генерального директора Tevva Ашера Беннета запитали, чи не планує компанія диверсифікувати виробництво автомобілів меншого розміру.

«Ми не зацікавлені у розробці невеликих фургонів чи пікапів», - сказав Беннетт.

«У багатьох випадках це технологія, дуже схожа на більші седани EV, які працюють дуже добре», - додав він.

«Ми дуже зосереджені на великовантажних вантажівках і поступово стаємо все важчими і важчими, тому що це сегменти, які набагато складніше електрифікувати».

Оскільки уряди всього світу прагнуть зменшити вплив транспорту на навколишнє середовище, ряд компаній у секторі вантажоперевезень вивчають способи розробки транспортних засобів з низьким рівнем викидів та нульовим рівнем викидів, у тому числі водень, що використовують.

Минулого місяця Volvo Trucks заявила, що почала тестувати автомобілі, які використовують «водневі паливні елементи, що працюють на водні». Шведська фірма заявила, що їхній запас ходу може сягати 1000 кілометрів.

Volvo Trucks зі штаб-квартирою в Ґетеборгу заявила, що заправка транспортних засобів займатиме менше 15 хвилин. Пілотні випробування для клієнтів мають розпочатися протягом найближчих кількох років, а комерціалізація «запланована на другу половину цього десятиліття».

Поряд з автомобілями на водневих паливних елементах компанія Volvo Trucks, що входить до складу Volvo Group, також розробила електричні акумуляторні вантажівки.

Як і Volvo Trucks і Tevva, Daimler Truck фокусується як на електромобілях, так і водні.

В інтерв'ю CNBC минулого року Мартіну Дауму, голові ради директорів Daimler Truck, поставили питання про дебати між електричними батареями та водневими паливними елементами.

«Ми вибираємо обидва, тому що обидва мають сенс», - відповів він, перш ніж пояснити, як різні технології будуть доречними в різних сценаріях.

У той час як у деяких колах є хвилювання щодо потенціалу транспортних засобів із водневим двигуном, існують перешкоди, коли йдеться про розширення сектора. Не в останню чергу, коли йдеться про розвиток відповідної інфраструктури заправки. Спосіб виробництва водню також є проблемою.

Обидва ці моменти були визнані Volvo Trucks у червні, коли вона вказала на проблеми, включаючи «великомасштабні постачання зеленого водню», а також «той факт, що заправна інфраструктура для великовантажних автомобілів ще не створена».

Водень можна отримати кількома способами. Один з методів включає використання електролізу, при якому вода розщеплюється електричним струмом на кисень та водень.

Якщо електрика, що використовується в цьому процесі, надходить з відновлюваного джерела, такого як вітер або сонячна енергія, деякі називають його «зеленим» або «відновлюваним» воднем. Сьогодні переважна більшість виробництва водню ґрунтується на викопному паливі.

Зі свого боку, Tevva заявила, що допоможе своїм клієнтам «безпечно та зручно отримати доступ до стійких та доступних поставок водню поряд з купівлею чи орендою водневих вантажівок Tevva».

Джерело: UA-electro

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація