Громадський транспорт Норвегії не витримує конкуренції з електромобілями

Громадський транспорт Норвегії не витримує конкуренції з електромобілями

02 листопада 2023
0

Світове лідерство Норвегії у сфері переходу на електромобілі стало проблемою для громадського транспорту. Державні субсидії зробили їх доступнішими за громадські пасажирські перевезення, які й так у цій скандинавській країні були не найбільш затребуваними в Європі. У міру розширення парку електромобілів ситуація стає лише гіршою.

Вплив державного стимулювання електромобілів на фінансування громадського транспорту проаналізував сайт Vox. Як зазначається в публікації, щедрі стимули для електромобілів роблять їх привабливішими в очах потенційних користувачів, а громадський транспорт менш конкурентоспроможним. Більше того, просування електромобілів призвело до скорочення фінансування для модернізації цього сектора.

Справа в тому, що одним із джерел фінансування громадського транспорту є дорожні збори. Від них уряд Норвегії звільнив власників електромобілів. З кожним новим купленим батарейным автомобілем вони ставали дедалі меньшими. Це поставило під загрозу реалізацію таких великих проєктів, як будівництво нової лінії метро в Осло.

Паралельно з вирішенням проблем фінансування пасажироперевезень влада норвезьких міст докладає значних зусиль для скорочення транспортного потоку. У Осло городян підштовхують вийти з автомобілів, облаштовуючи велосипедні доріжки та тисячами скорочуючи кількість паркомісць.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація