На воду спустили першу у світі супер-яхту на водні

На воду спустили першу у світі супер-яхту на водні

18 травня 2024
0

У Нідерландах спустили на воду водневу супер-яхту Project 821. Проєкт реалізувала компанія Feadship, спільне підприємство двох корабелень: Royal Van Lent Shipyard та Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Feadship займається розробкою та виготовленням яхт високого класу та будує розкішні суперяхти за індивідуальним замовленням.

Project 821 - найбільша яхта, побудована в Нідерландах. Її довжина складає майже 119 метрів. Пасажиромісткість судна - до 30 осіб. Пасажири зможуть проводити час у шикарних апартаментах із двома спальнями, ванними та гардеробними. Також на борту є велика вітальня, два кабінети з каміном, зал, комора, басейн, джакузі та парна. На головній палубі - простора тераса та бібліотека, на прогулянковій - затемнені зони.

Для Project 821 довелося розробляти як устаткування, так і протоколи безпеки. Бо раніше їх просто не існувало. Ще однією проблемою стала система зберігання водню. Інженери спроєктували спеціальний «кріосаркофаг» із подвійними стінками. Його площа 92 квадратні метри. Температура всередині - мінус 253 °C. Поруч із ними встановлено 16 паливних елементів, які можуть працювати на водні та на етанолі. «Викиди» системи (водяна пара) відводяться через вентиляційні шахти, які спричинили подовження яхти на 4 метри.

Судно може взяти на борт майже чотири тонни рідкого водню. Сумарний запас енергії - 543 кВт.год. Цього достатньо для забезпечення енергії внутрішніх систем та всього іншого обладнання протягом тижня. В якості альтернативи передбачені дизельні генератори. Плюс до цього судно оснащене системою рекуперації надлишків тепла та «розумною» системою контролю за витратою енергоспоживання. Електроніка автоматично відключає електрообладнання.

У рух Project 821 приводять азіподи ABB сумарною потужністю 4351 к.с. За відсутності водню вони живляться від генераторів MTU, які працюють на біодизелі.

Джерело: Авто Центр
Фото: Autoevolution

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація