ЄС схвалив угоди про розширення транспортного безвізу з Україною та Молдовою

ЄС схвалив угоди про розширення транспортного безвізу з Україною та Молдовою

01 листопада 2022
0

Комітет транспорту і туризму Європарламенту схвалив дві окремі угоди з Україною та Молдовою, щоб спростити транскордонні перевезення вантажів. Про це йдеться на офіційному сайті Європарламенту.

Зокрема, ідеться про:

  • Спрощене транспортування товарів між ЄС, Україною та Молдовою.
  • Застосовується до таких товарів, як запаси зерна, палива, харчових продуктів.
  • Визнання українських водійських прав.

Як зазначається, нові угоди ЄС про автомобільні перевезення з Україною та Молдовою замінять існуючі двосторонні транспортні угоди з країнами ЄС. Вони також тимчасово полегшать автомобільні вантажні перевезення, дозволяючи перевізникам України, Молдови та ЄС здійснювати транзит через територію одна одної та працювати між ними без потреби у відповідних дозволах.

«Дві угоди є частиною відповіді ЄС на збої в транспортному секторі в Україні та Молдові, спричинені невиправданим вторгненням Росії в Україну. Український повітряний простір був закритий для цивільного руху, а морський експорт сильно обмежений. Україні необхідно знайти альтернативні автомобільні шляхи для експорту своїх запасів зерна, палива, продуктів харчування та інших відповідних товарів. Потреба Молдови така сама, їй потрібні альтернативні транзитні шляхи через ЄС, а також є потреба допомогти Україні транспортувати свої товари територією Молдови», - йдеться в повідомленні.

Крім того, угода між Україною та ЄС дозволить українським водіям продовжувати використовувати наявні українські посвідчення водія та сертифікати про професійну компетентність для водіння в ЄС без необхідності мати міжнародне посвідчення водія.

«Оскільки традиційні транспортні маршрути заблоковані, нам потрібно було знайти альтернативні способи транспортування зерна та інших відповідних товарів з України та Молдови та до них. Завдяки цим угодам ми можемо збільшити рівень експорту та імпорту автомобільним транспортом, не створюючи заторів при перетині кордону. Це не тільки зменшує ризик глобальної продовольчої кризи, це також є кроком до подальшого розширення транспортних відносин між ЄС і цими країнами», - повідомляє доповідач ЄП Маріан-Жан Марінеску.

Євродепутати планують проголосувати за угоди на наступній пленарній сесії в листопаді. Обидві угоди тимчасово діють з 29 червня 2022 р.

Джерело: Traktorist.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація