Саудівська Аравія стала одним з найбільших акціонерів Aston Martin

Саудівська Аравія стала одним з найбільших акціонерів Aston Martin

15 липня 2022
0

Саудівський суверенний інвестфонд Public Investment Fund придбав 16,7% акцій британського виробника спортивних автомобілів Aston Martin за 78 млн фунтів стерлінгів. Крім того, PIF візьме участь у залученні капіталу на суму 575 млн фунтів для Aston Martin разом з іншими акціонерами, такими як Yew Tree Лоуренса Стролла і Mercedes.

У пресрелізі Aston Martin повідомляється, що поява нового акціонера зменшить частки Yew Tree з 22,0% до 18,3%, а Mercedes-Benz AG - з 11,7% до 9,7%.

Більша частина залучених інвестицій піде на виплату боргів Aston Martin, пише Financial Times.

За словами Стролла, у компанії не було проблем з виконанням бізнес-плану, але гроші потрібні, щоб «позбутися цього проклятого боргу».

У Aston Martin була альтернативна пропозиція - залучити 1,3 млрд фунтів від консорціуму китайської Geely та італійської інвестиційної групи Investindustrial (вона була акціонером Aston Martin у 2012-2020 роках).

Компанія розцінила пропозицію як «спробу консорціуму Atlas [Geely та Investindustrial] придбати контрольну, а в перспективі й мажоритарну частку без жодних премій для нинішніх акціонерів». Тому її відхилили.

Після оголошення угоди з PIF акції Aston Martin підскочили на Лондонській біржі більше ніж на 20%.

  • Aston Martin вийшов на біржу у 2018 році, тоді її оцінили в 4,3 млрд фунтів (близько $5,6 млрд). Але IPO виявилось невдалим - акції компанії почали різко падати, і у 2020 році канадський мільярдер Лоуренс Стролл очолив групу інвесторів, які зголосилися врятувати Aston Martin.
  • За умовами угоди Стролл став виконавчим директором Aston Martin, а його команда Формули-1 Racing Point змінила назву на Aston Martin F1.
Джерело: LIGA.net

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація