Швейцарія скасує податкові пільги для електромобілів

Швейцарія скасує податкові пільги для електромобілів

08 листопада 2023
8

Федеральна рада Швейцарії в середу оголосила про скасування податкових пільг на імпорт електромобілів з огляду на те, що їхнє стрімке поширення скорочує податкові надходження. Про це йдеться в заяві швейцарського уряду.

Згідно із заявою, з 1 січня електромобілі у Швейцарії будуть обкладатися 4%-вим ввізним митом, так само, як і автомобілі на паливі.

«Федеральна рада вважає, що звільнення від мита як стимул більше не є необхідним, враховуючи різке зростання частки електромобілів у загальному імпорті автомобілів і зближення цін», - йдеться в повідомленні.

Згідно з офіційними даними, з 2018 по 2022 рік імпорт електромобілів у Швейцарію зріс майже в шість разів - з близько 8 тисяч до понад 45 тисяч авто. Лише в першій половині 2023 року в країну ввезли 30,4 тисячі електрокарів, або майже чверть від загальної кількості імпортованих авто.

У результаті доходи від податку на автоімпорт у федеральний бюджет Швейцарії почали різко падати: тільки за 2022 рік вони становили близько 78 мільйонів швейцарських франків, а, за прогнозами, з 2024 по 2030-ий можуть становити до трьох мільярдів франків.

Усунення податку Федеральна рада Швейцарії пояснює також тим, що вартість виробництва електрокарів до 2025 року має зрівнятись із вартістю виробництва автомобілів на викопному паливі, тому на вартості авто відновлення податку не відобразиться.

Електромобілі у Швейцарії були звільнені від податку на імпорт з моменту його запровадження у 1997 році. Тоді уряд країни хотів створити стимули для використання екологічно чистішого транспорту.

Обговорення новини

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація
NISOLEK  

Перший пішов. Хто наступний? Я думаю Норвегія.

+2ВІДПОВІСТИ  
Tymur_S  

Ну навіть і якщо заборонять авто з двз і всі перейдуть на електро, то пільги знімуть

+2ВІДПОВІСТИ  
No Mercy  

Tymur_S, так в тому то й справа, що пільги на електрички в майбутньому точно знімуть. От тоді й буде реальна ціна, яка навіть з пільгами не дуже низька. І силою всіх пересадять на електрички.

-8ВІДПОВІСТИ  
Tymur_S  

No Mercy, не думаю, що прям силою пересадять, Ще невідомо що буде у майбутньому. Можливо знайдуть альтернативу бензину і дизелю, побачимо

+3ВІДПОВІСТИ  
Показати ще 4

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація