Таксистів, які не реєструють готівку та не видають чеки, починає штрафувати податкова

Таксистів, які не реєструють готівку та не видають чеки, починає штрафувати податкова

11 жовтня 2023
0

Відтепер водія таксі можуть оштрафувати не лише за порушення Правил дорожнього руху, але за невиданий пасажиру чек: з 1 жовтня машини таксі повинні мати касові апарати для розрахункових операцій.

Покарання передбачено за надання послуги без використання РРО (реєстратори розрахункових операцій). Про це нагадала Державна податкова служба України у своїй інфографіці (див. нижче).

Підставою для цього є вимоги п. 1 ст. 3 Закону про РРО. Там чітко сказано, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі «під час надання послуг у сфері послуг, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму надання послуги через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок».

«З 1 жовтня до суб'єктів господарювання, які надають послуги таксі та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО, можуть застосуватись штрафні (фінансові) санкції за порушення вимог закону», - йдеться у повідомленні Податкової служби.

Штраф за невикористання РРО за невидачу фіскального чека становить 100% вартості товарів/послуг. Якщо податкова помітить це порушення повторно, штраф становитиме до 150% від суми послуги.

Окрім того, податкова може накладати такі штрафи:

  • 510 грн - за неподання звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, та за відсутність контрольної стрічки на РРО.
  • 5100 грн - за використання РРО, у конструкцію якого були внесені зміни, які не передбачені документацією виробника касового апарату/розробника програмного забезпечення.
  • за порушення порядку проведення розрахунків - 34-85 грн з особи, яка не використала РРО (продавця, касира), та 85-170 грн - з посадових осіб суб'єкта господарювання;
  • за ненадання покупцю/клієнту можливості розрахуватися електронними платіжними засобами - 1700-3400 грн із посадових осіб суб’єкта господарювання.

Щодо самих касових апаратів, то вони є у вільному продажу. Такі пристрої застосовується у сфері малої торгівлі, ресторанах та кафе, службах доставляння чи кондукторами/контролерами у громадському транспорті. Окрім того, існують спеціальні програми для смартфонів, які виконують функцію РРО.

На території бойових дій чи можливих бойових дій ця норма закону не діє, за відсутність пристрою РРО та розрахунок за готівку таксистів там не штрафують.

Сертифікований портативний апарат для виїзної торгівлі чи розрахунків за послуги у транспорті якісно зчитує штрих-коди 1D / 2D, приймає оплати карткою та друкує чек (58 мм). Він живиться від мереж чи автономних акумуляторів і без підзарядки в режими offline дієздатний до 72 годин. Заряд через USB. Вартість такого пристрою стартує від 7999 грн.

Джерело: 24tv.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація