У Казахстані розробляють національний електромобіль

У Казахстані розробляють національний електромобіль

20 березня 2023
0

У квітні 2022 року у Казахстані з'явився свій електромобільний стартап під назвою Qoshcar Automotive. У перекладі з казахської назва Qoshcar означає «сильний, міцний самець у стаді овець». Зі слів ініціатора проєкту Ілляса Жоламана, стартап націлений на виробництво інноваційних електромобілів та гібридів у ціновій категорії близько 100 тисяч доларів.

Першим у модельній лінійці казахського бренду стане спортивно-люксовий хетчбек Qoshcar GT Vision 1. Зображення моделі опубліковано на сайті проєкту.

Приваблювати клієнтів планують асиметричним дизайном кузова зі зміщеними назад єдиними пасажирськими дверима з правого боку та інтер'єром у стилі казахської юрти. Зокрема, праворуч від водія немає пасажирського сидіння, а між задніми крісалами встановлено біореактор для очищення повітря.

На ринку Qoshcar GT Vision 1 планують запропонувати в кількох варіантах, від універсалу для подорожей бездоріжжям до родстера та Gran Tourer. Причому все це - один автомобіль, який модифікуватиметься під різні завдання. Передбачається, що сервісна служба Qoshcar зможе налаштовувати базове шасі під бажання клієнтів, хоч щодня змінюючи функціональність машини. Платформу для своїх інноваційних автомобілів планують розробити самі чи передати на аутсорсинг одній зі світових інжинірингових компаній.

Запустити виробництво автомобіля-трансформера розраховують у найближчі два-три роки. Але є проблема - гроші. Причому вони потрібні як для проєктування автомобіля, так і для будівництва заводу з річним обсягом виробництва щонайменше 4000 одиниць.

Наразі етапі стартап зайнятий пошуками 2 млн доларів на розробку та будівництво першого прототипу. Паралельно створюється концепт брендової зарядної станції. У стартапі вважають, що готове рішення щодо інфраструктури дозволить зацікавити інвесторів.

Також Qoshcar Automotive подав заявки на реєстрацію торгової марки у 30 країнах. Основними ринками бачать Казахстані та країнах СНД, де планують пропонувати гібридний Qoshcar GT Vision 1. Електричну версію хетчбеку запропонують у Китаї, США та країнах Аравійського півострова. Окрім GT Vision 1 заплановані ще чотири різні моделі, але інформації про них поки що немає.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація