В ЄС вступили в силу нові правила щодо тахографів: що змінилося та які штрафи передбачені?

В ЄС вступили в силу нові правила щодо тахографів: що змінилося та які штрафи передбачені?

05 червня 2024
0

Транспортний сектор Європейського Союзу працює під новим Регламентом ЄС 2024/1258 уже майже два тижні. Цей регламент спрямований на підвищення безпеки дорожнього руху в сегменті автомобільних вантажних та періодичних пасажирських перевезень.

Попередній Регламент ЄС 561/2006 втратив чинність. Це ще один крок у напрямку покращення дотримання правил використання тахографів та створення рівних умов для перевізників. Проте головною метою є покращення умов праці водіїв у всьому ЄС.

Рейтинговий європейський ресурс kam-bus.info підкреслив цільовість цих змін. Основні коригування описані в чотирьох розділах.

У першому розділі йдеться про транскордонне виконання вироків, що вже вступило в дію. Відтепер влада будь-якої держави-члена ЄС може накладати штрафи за правопорушення, пов'язані з тахографами, незалежно від місця скоєння правопорушення, у тому числі й у третіх країнах. Раніше штрафи могли бути накладені лише у країні, де було зафіксовано правопорушення.

Другий розділ розповідає про продовження терміну нагляду. З 1 січня 2025 року контроль на дорогах буде охоплювати правопорушення за останні 56 днів замість колишніх 28 днів. Це дозволить ретельніше контролювати дотримання правил використання тахографа.

Третій розділ стосується гнучкості пасажирських перевезень. Норми вже вступили в дію і спрямовані на водіїв, які беруть участь у нерегулярних пасажирських перевезеннях. Тепер водії можуть розділити свою 45-хвилинну перерву на дві перерви тривалістю не менше 15 хвилин кожна. Вони також можуть продовжити свій робочий день на строк до однієї години за певних умов, якщо це не ставить під загрозу безпеку дорожнього руху чи умови праці водіїв.

Четвертий розділ присвячено цифровим спискам і тахографам. Повідомляється, що ЄС працює над зацифруванням пасажирських маніфестів та оновленням тахографів для реєстрації типу пасажирського транспорту (регулярного чи епізодичного), що спростить процедури дотримання та правозастосування. Це ще більше полегшить нагляд та знизить адміністративне навантаження на водіїв та перевізників.

Джерело: 24tv.ua

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація