Вантажівка на сонячній енергії встановила новий світовий рекорд висоти для електромобілів

Вантажівка на сонячній енергії встановила новий світовий рекорд висоти для електромобілів

18 грудня 2023
0

Швейцарська транспортно-логістична компанія Gebruder Weiss встановила новий рекорд висоти для електромобілів. Багатоцільова вантажівка Terren, оснащена сонячними панелями, піднялася на 6500 метрів над рівнем моря.

Результат колишнього рекордсмена Volkswagen ID.4 GTX швейцарська вантажівка покращила на 684 метри. У травні 2022 року німецький електрокросовер досяг висоти 5816 метрів, піднявшись на вулкан Утурунку в Кветена-Чіко, Болівія.

Рекордний заїзд Terren до західного хребта Охос-дель-Саладо в Чилі розпочався біля солоного озера Марікунг на висоті 3 400 метрів. Першу віху у 6000 метрів вантажівка здолала наприкінці листопада. Рекордних 6500 метрів команда досягла через тиждень. Під час усього переїзду автомобіль рухався виключно на сонячній енергії.

Terren - це багатоцільова вантажівка, розроблена швейцарською компанією Aebi Schmidt, що спеціалізується на сільськогосподарській техніці та важкому устаткуванні. Прототип побудований на базі Aebi VT450 Transporter та оснащений кермовим керуванням задніми колесами. У рух його наводять два електродвигуни сумарною потужністю 380 к.с. Ємність тягової батареї - 90 кВт.год, що забезпечує лише 200 км без підзарядки. Як стверджується, серійна версія може вмістити акумулятор на 140 кВт.год. Який у цьому випадку буде запас ходу, не уточнюється.

Для підйому на Охос-дель-Саладо на дах Terren встановили сонячні панелі площею 8 метрів квадратних. Також для підзарядки використовували мобільну фотоелектричну установку площею 28 квадартних метрів. Її розвертали на стоянках у сонячні години. Зі слів команди, яка здійснила підйом, п'яти годин уловлювання сонячної енергії вистачало приблизно на 150 км шляху.

Охос-дель-Саладо - це найвищий діючий вулкан у світі. Нещодавно тут встановив свій рекорд висоти Porsche 911 з портальними осями. Спорткар, який працює на синтетичному паливі, піднявся на висоту 6734 метри над рівнем моря.

Джерело: Авто Центр

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація