Яким буде світовий ринок електромобілів у 2024-му році?

Яким буде світовий ринок електромобілів у 2024-му році?

11 січня 2024
0

В останні роки електромобілі демонструють один глобальний тренд - зростання виробництва та прибутків. Очікується, що за результатами 2023 року ринок електромобілів принесе приголомшливий дохід у розмірі 561,3 мільярда доларів, причому до 2028 року прогнозується загальний річний темп зростання приблизно на 10%, що призведе до обсягу продажів у 906,7 мільярда доларів цього року.

З такими значними темпами зростання легко зрозуміти, чому ринок електромобілів і надалі залишатиметься однією з найцікавіших сфер технологій у найближчі роки.

Експерти назвали п'ять тенденцій, які очікується побачити на ринку електромобілів у 2024 році.

Продажі електромобілів продовжуватимуть зростати

Очікується, що продажі електромобілів продовжуватимуть зростати в 2024 році. Насправді продажі електромобілів зростали протягом 2023 року, навіть незважаючи на те, що численні заголовки стверджували, що вони падають в останні місяці.

Реальність така, що продажі електромобілів залишаються сильними та зростають, хоча кількість непроданих електромобілів на майданчиках дилерів у останні місяці зросла. Насправді, у третьому кварталі спостерігалося найсильніше зростання продажів електромобілів і гібридів за останні чотири роки.

Ймовірно, що песимізм, який оточує продажі електромобілів в останні місяці, може бути пов'язаний зі збільшенням запасів непроданих електромобілів. Насправді Bloomberg нещодавно скоротив свою оцінку продажів електромобілів у 2024 році з 17,5 мільйонів автомобілів, спочатку визначених у червні, до 16,7 мільйонів. Однак навіть ця зменшена кількість означатиме зростання на 20% порівняно з прогнозами на початку року. Крім того, Cox Automotive нещодавно спрогнозувала, що електричні транспортні засоби становитимуть понад 10% від загального обсягу продажів автомобілів у 2024 році.

Електромобілі стануть доступнішими

Ключовою частиною головоломки для збільшення продажів електромобілів є ціна. Хороша новина полягає в тому, що технології продовжуватимуть удосконалюватися, що дозволить знизити ціни на більшу кількість моделей електромобілів.

Очікується, що ціни на батареї також впадуть, оскільки автовиробники продовжуватимуть вдосконалювати свої технології та хімічні компоненти акумуляторів, забезпечуючи більший радіус дії своїх акумуляторів. Оскільки, за оцінками, на акумулятор припадає близько 40% ціни електромобіля, зменшення вартості акумулятора повинно значно знизити ціни на електромобілі, що ще більше сприятиме зростанню продажів.

Говорячи про акумулятори для електромобілів, одна конкретна галузь технологій почала привертати більше уваги, і ми очікуємо, що ця тенденція продовжиться в 2024 році. Раніше цього року Toyota представила твердотільну батарею для електромобілів.

Однак Toyota, ймовірно, не буде єдиним успішним гравцем у виробництві твердотільних акумуляторів для електромобілів. Ключова перевага цих батарей полягає в тому, що вони можуть «упакувати» більше енергії для виробництва енергії в тому самому просторі, що й поточні батареї електромобілів.

Зарядний роз'єм Tesla стане промисловим стандартом у США

Наступний рік також принесе деякі критичні зміни в зарядці електромобілів. Зокрема, очікується, що більше автовиробників приймуть розетку Tesla для зарядки своїх авто.

Минулого року Ford, General Motors, Honda та інші оголосили про плани запровадити зарядні порти, які Tesla використовує для своїх машин, і легко зрозуміти чому. Tesla швидко розбудовує свою мережу Supercharger, і з часом почала випускати адаптери, щоб дозволити водіям інших електромобілів використовувати ці зарядні пристрої.

Дослідження заміни акумуляторів буде продовжено

Нарешті, ми очікуємо, що автовиробники продовжуватимуть вивчати можливість заміни акумуляторів на зарядних станціях. Досі точаться дебати щодо життєздатності заміни акумулятора як методу підзарядки, але, здається, інтерес до нього достатній, щоб стимулювати продовження інвестицій.

Наприклад, нещодавно автовиробник Stellantis уклав угоду з компанією Ample, яка розробила модульну технологію заміни акумуляторів, здатну забезпечити 100% заряд будь-якого електромобіля за лічені хвилини. Поки що занадто рано прогнозувати, наскільки популярною буде заміна батареї порівняно з простим підключенням електромобіля та заряджанням його в дорозі.

Джерело: Autogeek
Фото: NASDAQ

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація