Yamaha представила автономний мотоцикл зі штучним інтелектом

Yamaha представила автономний мотоцикл зі штучним інтелектом

20 жовтня 2023
0

Перші враження від зображень концептуального мотоцикла MOTOROiD2 шанувальників здивували незвичними формами, але при більш детальному огляді з'являється впевненість у перспективності цієї розробки.

Експерти стверджують, що естетика концепції захоплює, але ці маленькі вузлуваті балансири з обох боків мотоцикла створять проблеми на нерівній дорозі, та й нахил буде майже неможливим. Однак розробники наголошують, що концепт напакований інтелектуальними системами допомоги водієві й це робить водіння двоколісного байка значно безпечнішим відносно усіх нинішніх моделей.

Зокрема мова йде про штучний інтелект, що буде розпізнавати зображення - система зможе виділити обличчя власника та реагувати на його жести, усні команди. Привабливо сприймається активна система контролю центру маси (AMCES) для самобалансування та визначення положення: мотоцикл зможе самостійно врівноважуватися та слідуватиме за власником, коли той зробить відповідну команду голосом чи жестом.

Розробники запевняють, що Yamaha працює над мотоциклом, який буде надто чутливим до реакції користувача: мотоциклісти відчують, як машина змінюється під ними разом зі зміною їх ставлення. В деталях про це все вони обіцяють розповісти на Japan Mobility Show 2023 у Токіо, де офіційно презентують концепт.

І хоче це може здатися безглуздям, але технологія самостійної їзди цього мотоцикла, розроблена через Motobot і оригінальний MOTOROiD, вже реально існує і навіть почала просуватися виробником до серійних мотоциклів. Недавно Yamaha показала свою вдосконалену систему стабілізації мотоцикла (AMSAS), додавши електродвигун до переднього колеса YZF-R3 разом із сервоприводом рульового керування.

Створена система може надати майже будь-якому мотоциклу обмежену самостійність, оскільки з'являється здатність до верхової їзди та самобалансування. Ця ж технологія стоїть за інноваційною розробкою передових систем допомоги водієві та технології запобігання аварій.

Все йде до того, щоб збулися заявлені наміри Yamaha покласти край смертності на своїх мотоциклах вже до 2050 року.

Джерело: 24tv.ua
Фото: Web Bike World

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація