Мешканець Сумщини перевів свій легковик на дрова

Мешканець Сумщини перевів свій легковик на дрова

17 червня 2022
0

Мешканець Сумщини Сергій Потапенко перевів своє легкове авто на дрова. Такий вид палива він використовує замість газу та бензину. Зробив це два місяці тому і вже, розповідає, зекономив 4 тисячі гривень.

До машини Сергій приносить нове паливо - дрібно порубану деревину - у відрах. Розповідає: на дровах їздить останні два місяці, коли розпочався дефіцит пального. Максимум у балон завантажує чотири відра деревини. Від її якості, говорить, залежить і кількість кілометрів, які проїде авто.

«Бажано - сухі дрова, але не на сухих теж працює, але гірше. От зараз тут тополя із ясенем змішані. Якщо чисто тополя, то на 60 км стабільно вистачає, а так і 100 км можна проїхати, якщо дуб, ясен, береза, більш тверде якесь дерево», - каже він.

Газовий балон чоловік зняв. Зараз авто може їхати і на дровах, і на бензині. Саму ж установку, говорить, зібрав з того, що було вдома.

«Двигуну скільки потрібно, стільки і тягне. Фільтр грубого очищення - циклоп проходить, охолоджувачі і фільтр тонкого очищення, стружка фуганка, тирса. Це генератор спрощеного процесу газофікації, ще німці його придумали у війну. Імберт - був у них такий інженер. Я три книги прочитав перед тим, як зробити», - говорить Сергій Потапенко.

Машина готова їхати за 15 хвилин після того, як дрова підпалені. Якщо ж треба швидко - заводить машину на бензині, а потім переводить на дрова. Уся система тримається на фаркопі, і аби її зняти, говорить Сергій, вистачить 15-20 хвилин. Особливої зміни роботи авто на газу та дровах, каже, не помітно.

Перехожі часто цікавляться винаходом батька, розповідає дочка Сергія.

«Дуже багато знімає на відео, ставлять різні питання: як, що, до чого, як воно працює. У мене - розумний тато і, я вважаю, що це просто класно зробити таке самому», - каже Ліліана Діденко.

Наразі Сергій придбав дров на 8 тисяч гривень. Говорить - цієї кількості для його авто вистачить приблизно на рік. Втім, аби їздити дорогами загального користування переобладнання авто необхідно реєструвати у сервісному центрі МВС, говорить речниця відомства Альона Чижик.

«Для здійснення реєстрації такого транспортного засобу необхідно отримати свідоцтво про переобладнання в ДП «ДержавтотрансНДІпроєкт», а потім пройти його сертифікацію. Слід зазначити, що до цього часу в межах України не зареєстрована ще жодна автівка, навіть, і не зверталися люди», - зазначає вона.

За словами речника патрульної поліції області Олега Сологуба, переобладнаний самовільно автомобіль передбачає штраф у розмірі 340 гривень. Втім зупинятимуть таке авто, лише якщо водій порушить правила дорожнього руху.

Сергій же говорить: переобладнав авто на час війни у зв'язку із дефіцитом палива. Чи користуватися ним і надалі, - вирішуватиме за ситуацією.

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація