Євросоюз запроваджує нові правила кібербезпеки в автомобілях

Євросоюз запроваджує нові правила кібербезпеки в автомобілях

18 квітня 2024
0

Сучасні автомобілі оснащені камерами та високотехнологічними датчиками, які підтримують безліч систем для нашої безпеки та зручності. Однак усі ці технології роблять їх потенційною мішенню для хакерів і кібератак. Цю загрозу серйозно сприймають ООН і Європейський Союз, які запровадили суворі правила кібербезпеки в автомобілях.

Усі нові транспортні засоби, що продаються в Європейському Союзі з 7 липня 2024 року, мають відповідати нормам ООН R155 і R156. Коротше кажучи, в стандарті R155 йдеться про роботу виробників автомобільного обладнання, тоді як R156 гарантує, що оновлення програмного забезпечення автомобіля будуть безпечнішими від загроз кібербезпеки.

Ця зміна змусила кількох автовиробників припинити випуск старіших моделей у Європі, оскільки витрати на оновлення електроніки вважалися занадто високими. Жертвами правил кібербезпеки стали Volkswagen Up!, Transporter 6.1, Porsche Macan з ДВЗ і Porsche 718 Boxster/Cayman.

Німецький аналітик Моріц Шуларік зазначив, що, в першу чергу, мова йде про конфіденційні дані, які можуть бути виведені, особливо з електромобілів. З точки зору спецслужб, ці автомобілі з безліччю датчиків і камер є нічим іншим, як шпигунськими машинами на чотирьох колесах.

Шуларік припустив, що сучасні електромобілі можуть знімати все, що відбувається навколо них, коли вони їздять по містах, а потім передавати дані своїм виробникам, деякі з яких знаходяться в Китаї.

Відповідно до нещодавнього дослідження під назвою «Автомобільна кібербезпека», проведеного Німецьким центром автомобільного менеджменту і американською компанією програмного забезпечення Cisco Systems, загрози кібербезпеці є «неминучими», оскільки сучасні автомобілі вразливі до кібератак.

Джерело: Autogeek
Фото: Carscoops

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація