Honda показала прототипи компактних безпілотних авто

Honda показала прототипи компактних безпілотних авто

05 листопада 2022
0

Ілон Маск, який очолює Tesla, вже давно просуває ідею створення систем автоматичного керування транспортом, які використовують лише дані з відеокамер, проводячи аналогії з особливостями сприйняття навколишнього світу людиною. Honda готова піти ще далі та позбавити свої автономні електромобілі доступу до картографічної інформації для навігації.

Як повідомляє Nikkei Asian Review, японський автовиробник Honda Motor силами свого дослідницького підрозділу почав розробляти надкомпактні міські електромобілі, розраховані на можливість переміщення у просторі на невеликі відстані однієї, двох чи чотирьох осіб одночасно без необхідності вдаватися до послуг водія. Найкомпактніше рішення в цій серії прототипів більше нагадує забезпечену колесами телефонну будку, всередині може розміститися одна людина.

Найбільш практичним транспортним засобом у серії є чотиримісний електромобіль з дверима та дахом, що нагадує електричний візок для гольфу. На його борту можуть розташуватися не тільки чотири секції тягової батареї, що знаходяться під сидіннями, а й чотири місця для пасажирів. Хоча ранній прототип передбачає звичні органи управління у вигляді керма та педалей, роки через два чи три Honda розраховує наділити машину здатністю пересуватися без водія. Усі три версії електромобілів наділяються основною стереокамерою, яка спрямована по ходу руху, а також шістьма допоміжними.

Система штучного інтелекту, яку розробляють спеціалісти Honda Motor, має за допомогою зображень з камер не лише розпізнавати перешкоди та інших учасників дорожнього руху, та й будувати маршрути без використання навігаційних карт. Спочатку у випробувачів збережеться можливість задавати напрямок руху прототипів на перехресті за допомогою джойстика, а от педалей машини позбудуться досить швидко, навчившись автоматично знижувати швидкість перед перехрестями. У поїздку можна буде вирушити, просто натиснувши кнопку на сенсорній панелі в салоні.

Електромобілі будуть розганяти максимум до 15 км/год, а запасу ходу вистачить на 20 або 30 км, але вони і не повинні змагатися з повнорозмірними аналогами. Їхнє завдання - забезпечити мобільністю мешканців міст, які не мають навичок керування транспортом або літніх громадян, яких у Японії з кожним роком у питомому вираженні стає все більше. За прогнозами експертів, до 2025 року ємність ринку таких транспортних засобів збільшиться у 20 разів порівняно з 2020 роком, до 11 350 штук, а до кінця десятиліття зросте ще майже вдесятеро. Попередня спроба Honda створити такий транспортний засіб провалилася у 2016 році, оскільки тоді він нікого не зміг зацікавити, хоч і проходив випробування протягом трьох попередніх років.

Джерело: AMPERCAR

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація