Кабмін запропонує альтернативні рішення щодо військового збору на авто

Кабмін запропонує альтернативні рішення щодо військового збору на авто

15 серпня 2024
1

AUTO-Consulting продовжує слідкувати за обговоренням законопроєкту №11416, в якому Кабмін пропонував ввести 15% військового податку при першій реєстрації авто. На минулому і на цьому тижні тривали активні консультації і зустрічі представників автобізнесу та влади. І вже є перший результат.

Найближчим часом Кабмін запропонує альтернативні рішення щодо цього, - про це повідомив народний депутат Данило Гетьманцев, який є головою комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

«Уряд планує запропонувати декілька варіантів підвищення податків. Адже під час зустрічей з представниками бізнесу було вирішено, що одновідсотковий податок з обороту викликає запитання і не є ефективним для збільшення бюджету на оборону країни», - прокоментував Данило Гетманцев.

Трохи раніше і Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук теж дав зрозуміти, що ініціативу про підвищення військового збору не буде ухвалено.

«Є філософія, яку запропонував уряд - у багатьох місцях взяти потроху. Вони запропонували таку модель. Існує інша модель - взяти один податок, який має найширшу базу обслуговування, а саме податок на додану вартість і підвищити його на певний відсоток», - сказав Стефанчук.

Він також натякнув, що законопроєкт про підвищення ПДВ буде простіше ухвалити.

«Якщо твій законопроєкт справедливий і поширюється на всіх, це викликає менше критики в суспільстві, ніж точкові зміни для якихось конкретних осіб, тому що в законопроєктній діяльності мінуси плюсуються. І тому нам потрібно теж зрозуміти не тільки, чи отримаємо ми цю необхідну суму, а й скільки голосів за це ми отримаємо в парламенті. Тому я чекаю перших слухань у комітеті, після цього будемо визначатися», - сказав Стефанчук.

І на додачу, такий перебіг подій передбачала і голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Подласа.

Ще на старті публічного обговорення законопроєкту №11416 пані Роксолана передбачала це:

«Мій політичний прогноз: ми ще повернемося до ідеї щодо підвищення ПДВ. Та пропозиція, яку ми обговорюємо зараз, ще зазнає змін. Народні депутати не проголосують повністю за версію уряду».

«Можу лише з 95-відсотковою впевненістю сказати, що параметри проєктів будуть змінені. Щонайменше через те, що надходження пораховані за умови, що вони почнуть діяти з 1 серпня, а проголосувати зміни ми вже не встигнемо», - заявила Роксолана Подласа.

Отже, як бачимо, станом на сьогодні у депутатів утворився певний консунсус стосовно альтернативного законопроєкту, який, скоріше за все, буде містити підвищення ставки ПДВ, як джерела швидкого наповнення бюджету.

За інформацією AUTO-Consulting, є вже таке розуміння і в урядових колах. Альтернативні пропозиції вже готуються і скоро ми їх побачимо. Що там буде? - поки не відомо, але на ідеї 15% військового збору на авто у Кабміні вже не будуть наполягати. Чекаємо новин тепер з урядового кварталу.

Джерело: AUTO-Consulting
Фото: Денис Шмигаль

Обговорення новини

Speedsx  

В сенсі "не встигаємо до 1 серпня"??? Вже 18-те, ви як там?

+1ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація