Місяцехід GM почали тестувати на гоночному симуляторі NASCAR

Місяцехід GM почали тестувати на гоночному симуляторі NASCAR

26 червня 2022
0

Компанія General Motors поділилася подробицями про проект місячного роверу для програми «Артеміда». Його розробка ведеться у співпраці з Lockheed Martin, причому задіяні всі технології, що є в арсеналі виробника. Наприклад, віртуальна модель місяцехода завантажена в гоночний симулятор для NASCAR. Тут інженери можуть відтворити умови, подібні до місячних, і оцінити роботу систем ровера при низькій гравітації та різких перепадах температур.

Варто згадати, що головним підрядником проекту першого американського Lunar Roving Vehicle (LRV) була фірма Delco - підрозділ GM, - а ще компанія розробила інерційну навігацію для всіх місій «Аполлона».

У Lockheed Martin досвіду ще більше. За плечима компанії конструювання підвісного паливного відсіку для Space Shuttle та участь у будівництві космічного апарату Phoenix.

Новий ровер - це перший багаторазовий місяцехід в історії НАСА. Він буде побудований на електричній платформі Ultium, що використовується у GMC Hummer EV та Cadillac Lyriq, а також отримає автоматизовану систему управління Cruise.

Зрозуміло, все це буде адаптовано під одну-шосту земної гравітації та перепади температур 260 градусів за Цельсієм. Наприклад, батарею місяцеходу зберуть із циліндричних осередків, а не «пакетиків», тому що вони краще працюють в агресивному середовищі.

Інший цікавий момент - процес розробки ровера. Зрозуміло, що створити на Землі умови, подібні до місячних, практично неможливо, тому GM закликала на допомогу симулятор Driver-in-the-Loop (DIL), задіяний у гоночній програмі NASCAR. У нього завантажили дані про поверхню супутника та віртуальну модель місяцехода.

Інженерам залишалося лише змінювати набір вхідних даних та спостерігати, як змінюються їздові характеристики. «Натурних» випробувань DIL, звичайно ж, не скасовує, проте дозволяє визначитися з базовими налаштуваннями підвіски та силового приводу.

Джерело: General Motors

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація