Міністерство оборони ініціювало звільнення від мита та ПДВ пікапів для ЗСУ

Міністерство оборони ініціювало звільнення від мита та ПДВ пікапів для ЗСУ

25 січня 2024
0

Після невдалої першої спроби провести тендер та закупити пікапи для ЗСУ, який переріс у скандал, Міністерство Оборони ініціювало звернення до комітету Верховної Ради з проханням звільнити завіз пікапів під контракти МО по 0 ставці мита та ПДВ. Це дасть змогу провести закупівлю по найнижчих цінах та придбати більшу кількість машин, необхідних для оборони.

Лист з відповідним проханням Міноборони подало до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Далі, вже керівник комітету Данило Гетманцев передав цей запит в Міністерство фінансів України на погодження, після чого Верховна Рада України має проголосувати ці зміни.

Якщо автомобілі під контракти МО буде звільнено від мита та ПДВ, це дасть змогу знизити їх вартість на 32% і придбати більшу кількість автівок. Крім того, за словами радника заступника мініста Оборони України Дани Ярової, це дасть змогу поставити в рівні умови і волонтерські фонди і дистриб'юторів автівок.

Бо до цих змін волонтер, який завозить машину, при наданні на митницю листа військової частини, куди їде машина, розмитнює її під 0 ставку мита, та без ПДВ, але військова частина зобов'язана поставити таку машину на баланс військової частини. Дистриб'ютор, який завозить таку ж саму машину, має заплатити мито 12% та ПДВ 20%. Що підвищує вартість автомобіля (з урахуванням мультиплікатора на 35%). Якщо Верховна Рада підтримує зміни до оподаткування контрактів для МО, то цієї різниці не буде.

Крім того, Агенція оборонних закупівель планує проводити аукціони з 0 ставкою очікуваної вартості.

«Щоб не давати орієнтир ринку, скільки коштів МО може витратити на пікапи, а щоб ринок дав свою зважену ціну. І вже перші такі торги дали зважену і реальну ціну», - пише Дана Ярова і наводить фото пропозицій.

Отже, зараз зміни до оподаткування має підтримати Міністерство фінансів та Верховна Рада.

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація