Нещодавні зміни до Митного кодексу не торкнуться пального

Нещодавні зміни до Митного кодексу не торкнуться пального

16 серпня 2023
0

Зміни до Митного кодексу, які підтримала Верховна Рада України 10 серпня 2023 р., щодо гармонізації порядку визначення походження товарів, не зачіпають імпорту нафтопродуктів. Про це enkorr розповіло джерело в Державній митній службі України.

Нагадаємо, 11 серпня набув чинності Закон України 3261-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю».

«Зміни просто упорядкували текст Митного кодексу. Тепер прописано, що преференційне походження визначається в порядку, прописаному в міжнародних угодах і Митному кодексі ЄС, непреференційне - нормами нашого кодексу. До цього все фактично відбувалося в тому ж порядку, просто не було прописано», - пояснює митник.

Преференційний режим зовнішньоекономічної діяльності запроваджується відповідно до міжнародних угод і передбачає певні пільги на стандартні тарифи (зокрема мита). З енергетичної групи імпортним митом в Україні обкладаються лише спеціальні бензини (зокрема моторні з октановим числом від 98-ми) й деякі хімічні сполуки.

«99% імпорту пального йде в непреференційному режимі, а отже, ніяких змін немає», - зазначив співробітник ДМС.

З його слів, одним із нововведень закону 3261-IX є фактична заборона транзиту товарів через територію країни-агресора у преференційному режимі.

«На практиці це значить, що бензин А-98 чи метанол не можна перевозити через рф. Цього імпорту не було раніше і навряд чи він з'явиться у майбутньому», - каже джерело.

Нагадаємо, що згідно зі змінами до постанови №1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з російської федерації», з 20 травня 2023 р. митне оформлення будь-яких партій пального відбувається лише після визначення країни походження. Згідно з міжнародною практикою, необхідним і достатнім документом, який підтверджує походження товару, є сертифікат походження, виданий уповноваженим органом країни виробництва або країни відправлення товару.

Разом із тим, українські митники зіткнулися з масовими випадками фальсифікації сертифікатів походження, виданих зокрема і в країнах ЄС. Тому визначення неросійського походження нафтопродуктів відбувається і завдяки аналізу документів, що підтверджують переміщення партії від заводу-виробника до українського кордону.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація