Податківці розповіли, скільки елітних автомобілів в Україні

Податківці розповіли, скільки елітних автомобілів в Україні

16 серпня 2022
0

Державна податкова служба повідомила, що від початку 2022 року й до 9 липня власники автомобілів, які згідно з законодавством обкладаються транспортним податком, сплатили до бюджету 9,2 млн грн.

Нагадаємо, що транспортний податок застосовується для «елітних» автомобілів, тобто тих, чий вік не перевищує 5 років, а середньоринкова вартість яких понад 375 розмірів мінімальних зарплат (2 437 500 грн). Крім цього конкретний легковик та його модифікація має бути у списку, який щороку складає Мінекономрозвитку, де зараз міститься 135 моделей. Розмір податку - 25 000 грн, щорічно, поки автівка відповідає згаданим умовам.

Також, згідно з нормами із Податкового кодексу, власники таких авто повинні здійснити сплату податку у строк 60 днів після вручення повідомлення від податківців, яке, своєю чергою, має бути надіслане не пізніше 1 липня. Отже, до кінця вересня, можливо, ще будуть здійснюватися оплати транспортного податку, проте очевидно, що основна частина їх уже сплачена, інакше чому б податківці звітували про свої успіхи?

А тепер про кількість автівок, власники яких внесли до держави по 25 тисяч гривень за володіння ними: розділивши 9,2 млн на 25 тис. отримуємо 368 «елітних» легковиків. Для порівняння, у 2019 році таких було 3588, проте тоді й розміри «мінімалки», яка є основним «фільтром» для входу у групу «офіційної державної еліти», були меншими. Однак і податку було зібрано майже 90 мільйонів!

А ще, коли вже зачепили числа, 368 авто це, якщо бути точними, 0,000035% від загального обсягу українського парку легковиків. І для такої «глобальної» кількості транспортних засобів є окрема стаття у законі, ціле міністерство щороку визначає список моделей, а грошей надходить удесятеро менше…

Тож чи потрібен цей транспортний податок як такий, враховуючи істотне зменшення надходжень від нього, громіздке адміністрування, та й такий, що суперечить ПКУ, зокрема статті 4.1.2, у якій йдеться про «рівність усіх платників перед законом». Ще й тих платників, які були спроможними купити дорогі автомобілі, при цьому сплативши за них мито, акциз, ПДВ та збір до ПФ у таких розмірах, що цих коштів вистачило б на купівлю 10 нових бюджетних «Логанів»?

Джерело: АвтоСвіт

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація