Презентовано нову формулу розрахунку митних платежів на авто

Презентовано нову формулу розрахунку митних платежів на авто

29 січня 2023
1

Міністерство цифрової трансформації представило нову методику розрахунку митних платежів на авто. Вона розроблена спеціально для онлайн-розмитнення через додаток «Дія». З деталями нової формули розмитнення можна ознайомитися на сайті порталу держпослуг «Дія».

Нова формула розмитнення авто

За новими правилами розмитнення авто в Україні зведеться до двох зборів - акцизного податку та ПДВ. Кожен із них розраховуватиметься за спеціальною формулою.

Важливим показником для розмитнення є ставка. Вона розраховується за такою формулою:

  • Ставка = Ставка базова x коефіцієнт х курс євро (НБУ)

Базова ставка залежить від віку авто і становить від 0,70 до 2,07. Чим більший вік, тим вона менша.

Коефіцієнт визначається за такою формулою:

  • Коефіцієнт = Коефіцієнт об'єму х Коефіцієнт типу двигуна х Коефіцієнт ексклюзивності

Коефіцієнт об'єму - об'єм двигуна в кубічних сантиметрах. Коефіцієнт типу двигуна становить 1 для бензинових і газових моторів, 1,2 - для дизелів і 0,5 - для гібридів. Для електрокарів він нульовий, адже їхнє розмитнення залишиться езплатним. Коефіцієнт ексклюзивності дорівнює 1 для більшості машин і 2 - для ексклюзивних і колекційних авто.

Акциз на авто розраховується шляхом розподілу ставки на балансуючий коефіцієнт (він дорівнює 2). Для визначення суми ПДВ потрібно помножити ставку на балансуючий коефіцієнт (він дорівнює 3,5) та на 20%.

Як зміниться вартість розмитнення авто в Україні

Наприклад, розмитнення за новими правилами Audi A6 2006 року з 2,0-літровим турбодизелем коштуватиме 80 132 гривень. Зараз його сума відчутно більша - 143 500 гривень.

А Toyota Corolla 2022 з 1,6-літровим бензиновим мотором можна буде розмитнити за 136 921 гривень. Це дещо більше, ніж за чинними правилами (131 312 грн). Тобто старіші машини буде вигідніше приганяти.

Як працюватиме розмитнення авто онлайн

Власники машин не повинні сидіти й вираховувати суму платежів. Розмитнення авто через «Дію» працюватиме автоматично - достатньо буде ввести VIN-номер.

Уся необхідна інформація підтягнеться автоматично, і в додатку буде проведено миттєвий підрахунок митних платежів. Після цього можна буде внести оплату й зареєструвати авто через «Дію».

Коли запрацює онлайн-розмитнення авто через «Дію»

Тут усе залежить від Верховної Ради - вона має ухвалити законопроєкти №7466 і 7468. За словами народного депутата Ярослава Железняка, профільний комітет розгляне їх на найближчому засіданні та вже в лютому їх можуть винести на голосування.

Джерело: Фокус

Обговорення новини

Andriy86  

Сподіваюсь, м*які гібриди, такі як сучасні Ауді, будуть розмитнюватись за коефіцієнтом гібрида.

+1-14ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація