Rolls-Royce створить ядерний мікрореактор для Міноборни США

Rolls-Royce створить ядерний мікрореактор для Міноборни США

13 серпня 2022
0

Компанія Rolls-Royce plc, що працює в аерокосмічній та оборонній галузі, приєдналася до консорціуму технологічних корпорацій, задіяних у так званому проекті Pele. Він фінансується Міністерством оборони США та своїм завданням ставить створення транспортабельного газоохолоджуваного ядерного мікрореактора на TRi-структурному паливі з ізотропних частинок (TRISO).

Високотемпературний газоохолоджуваний реактор, створений у рамках проекту Pele, повинен поміщатися у стандартний 20-футовий суховантажний контейнер (довжина - 6058 мм, ширина - 2438 мм, висота - 2591 мм). Таким чином його можна легко перевозити будь-яким видом транспорту. Запланована вихідна потужність - від одного до п'яти мегават. Розгортання та запуск займатимуть близько 72 годин, а зупинка, охолодження та підготовка до транспортування - менше тижня.

Мікрореактори можна буде використовувати там, де традиційно була потрібна організація безперебійних поставок викопного палива. При цьому їх можуть застосовувати не лише на об'єктах Міноборони, але й у випадках техногенних та природних катастроф, для електрогенерації у важкодоступних локаціях або у місцях, де реалізуються різноманітні екологічні ініціативи. Перший повнорозмірний робочий прототип мікрореактора обіцяють збудувати до 2024 року. Потім розпочнуться його випробування у Національній лабораторії Айдахо Міністерства енергетики США.

Тільки на цьому етапі передбачається витратити близько 300 мільйонів доларів. У проекті будуть задіяні 120 фахівців BWXT Advanced Technologies LLC, плюс співробітники Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne, Rolls-Royce LibertyWorks та Torch Technologies, Inc.

Джерело: Rolls-Royce plc

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація