Стало відомо, хто хоче купити російський шинний завод Nokian

Стало відомо, хто хоче купити російський шинний завод Nokian

29 серпня 2022
0

Фінський виробник шини Nokian Tyres шукає покупців на завод у Всеволзьку - свого найбільшого виробничого майданчику у світі. Як повідомляє «Коммерсантъ» з посиланням на інсайдерів, серед ймовірних претендентів є нафтова компанія «Татнефть» та корпорація AEON мільярдера Романа Троценка. «Татнефть» вже випускала шини під маркою Kama Tyres, до санкцій Євросоюзу. AEON займається транспортом і добривами і з шинами досі пов'язана не була.

«Татнефті» із запровадженням адресних санкцій ЄС довелося позбутися бізнесу з Kama Tyres: він дістався «Татнефтехиминвест-холдингу», майже половина активів якого належить Татарстану. AEON володіє виробником азотних добрив «СДС-Азот», заводом «Химпром», що випускає метанол, та татарстанським «Аммонієм».

З січня по червень 2022 року на завод у Всеволзьку припало 73 відсотки всього виробництва Nokian для легкових автомобілів, а 2021-го - 80 відсотків. Щорічно підприємство випускало близько 17 мільйонів покришок, які експортувалися до Європи та США.

Проте з 10 липня експорт неможливий, і тепер фіни активно збільшують виробничі темпи на батьківщині та Північній Америці. Втрати на російському бізнесі оцінюються приблизно 300 мільйонів євро - стільки ж компанія вклала в завод з 2014 по 2021 рік. Вартість заводу складає близько 400 мільйонів євро, але компанія буде змушена зробити покупцям знижку, вважають експерти.

На початку серпня стало відомо, що всеволзький завод продовжить роботу після відходу Nokian, проте шини випускатимуть під іншим брендом. Також доведеться шукати нові ринки збуту, які необхідні для збереження підприємства такої потужності.

Джерело: Коммерсантъ

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація